Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Golić: Ako Hrvatska hoće recipročne mjere, odlagaćemo i mi radioaktivni otpad kod Dubrovnika

Datum objave: četvrtak, 7 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Ukoliko ne dobijemo obavijest o studiji uticaja na životnu sredinu koju Republika Hrvatska treba da uradi, sljedeći korak je arbitraža, a krajnji korak je međunarodni sud.

Srebrenka Golić
Srebrenka Golić

Rekla je ovo danas Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon sastanka sa delegacijom opštine Novi Grad, na kojem je razgovarano o najnovijim potezima nadležnih institucija Hrvatske u vezi s izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini bh. granice.

Ministarka je naglasila da institucije Hrvatske već duže vrijeme ignorišu stav i mišljenje institucija RS, ali i BiH i na upite ne odgovaraju.

Istakla je da su sada svi u RS, ali i u FBiH, zabrinuti zbog moguće gradnje ovog radioaktivnog odlagališta, jer je riječ o 230.000 stanovnika koji žive samo u slivu rijeke Une.

„Stručnjaci iz bivše Jugoslavije, ali i hrvatski stručnjaci su u svojim dokumentima naglasili da je Trgovska gora mjesto koje je trusno, vodeni tokovi su isprepleteni na samom lokalitetu, a voda se ulijeva u rijeku Unu“, istakla je Golićeva.

Dodala je da je Ministarstvo odmah uputilo dopis i apel vlastima Hrvatske, u kojem traži istinu i infomaciju o onome što pišu portali. Podsjećamo, prvo su hrvatski mediji objavili proteklih dana da se već u Dvoru preduzimaju određeni koraci oko kasarne i u vezi s odlagalištem.

„Imamo i mi problem s radioaktivnim otpadom i ako Hrvatska smatra da treba naš narod trovati onda ćemo i mi iznad Dubrovnika napraviti skladište, ako ćemo uvoditi te mjere. To nije način rješavanja problema i nemaju pravo da uništavaju život na drugoj strani rijeke Une kako bi oni dobili benefite od nekih asocijacija“, istakla je Golićeva.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, rekao je da su za Novi Grad ova rješenja i ideje o odlagalištu Hrvatske neprihvatljivi, te istakao da je ono što je najteže u svemu ovome to što Hrvatska ignoriše uopšte postojanje građana ove opštine i svih ostalih koji su u tom rizičnom području.

Naglasio je da smatraju da sama izgradnja odlagališta nije kraj i da je sljedeće što će se desiti na tom mjestu eventualno izgradnja nukelarke.

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top