fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GODIŠNjICA STRADANjA SRBA IZ PREBILOVACA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/prebilovci-hram_slika.jpg

U subotu, 4.avgusta 2012, u 8 časova, kod ruševine Spomen hrama u Prebilovcima kod Čapljine, Hercegovina, služiće  se Sveta liturgija, sa pomenom u produžetku, a povodom 71- godišnjice stradanja stanovnika ovog sela i Srba iz okolnih sela od ustaša.

U toku ljeta 1941. ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekam i drugim stratištima poubijale preko 4000 Srba iz Donje Hercegovine. Samo iz Prebilovaca od 1000 stanovnika, ubijeno je njih 826 , a do kraja rata broj poginulih popeo se na 850, od oko 1000 predratnih stanovnika. Od toga njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi gurnuti 6.avgusta 1941. Njihove kosti, izvađene iz jama 1990/91, uništene su zajedno sa Hramom u Prebilovcima, u junu 1992, od strane hrvatskih snaga.

Prebilovci se i sada bore za opstanak, kao i posle 1941, a to sada zahtjeva obnovu porušenog i popaljenog sela, groblja i spomen crkve i priznanje istorijskih činjenica o genocidu nad srpskim narodom na prostoru BiH i Hrvatske.. Kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da oni koji mogu i trebaju da pomognu to namjerno izbjegavaju, očekujući da se sa Prebilovcima ugasi i istina o stradanju ovog sela i srpskog naroda u 20. vijeku. Zato je na potomcima,rodbini i poštovaocima Prebilovačkih mučenika zadatak, kao i na Prebilovčanima koji su preživjeli pokolj 1941.- da Prebilovci prežive opasnosti koje su se nad njih nadvile.

Sve porušene kuće, spomenici i Spomen hram/ za koji je izdata i građevinska dozvola i počelo prikupljanje dobrovoljnih priloga/ moraju da se obnove, a istina o stradanju srpskog naroda mora da se prihvati, koliko god to nekima bilo teško.

 

SRPSKO NACIONALNO DRUŠTVO PREBILOVCI

BEOGRAD

 

Milenko Jahura

Predsjednik UO

 

Na Ilindan, 2.8.2012.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: