Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Genocid je mrlja koju SAD nikada neće oprati”

Ministarstvo inostranih poslova Kine je objavilo članak pod naslovom “Istorijske činjenice i stvarni dokazi o genocidu nad Indijancima u SAD-u”.
FOTO: Snimak ekrana


Članak od 10.000 karaktera detaljno opisuje tragični proces uništenja Indijanaca, od fizičkog do kulturnog, i njime ukazuje kroz činjenice da su SAD počinile brojne zločine kršenja ljudskih prava.
U članku se navodi da statistike pokazuju da je indijansko stanovništvo palo sa 5 miliona 1492. godine na 250.000 početkom 20. veka.

Takođe i kako je populacija Indijanaca naglo opadala.

Naime prisilna asimilacija i kulturni genocid nad Indijancima u SAD-u bili su pođednako gnusni, potpuno su lišili indijanska plemena autonomije i učinili ih ekonomski osiromašenim, prenose kineski mediji.

Kao rezultat toga, američki Indijanci se i dalje suočavaju sa ozbiljnom krizom opstanka i razvoja.

SAD su se dugo vremena često mešale u unutrašnje poslove i stanje ljudskih prava drugih zemalja, ali su pokušavale da prikriju svoja kršenja ljudskih prava, što je naišlo na široke kritike međunarodne zajednice.

Kroz Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i drugim prilikama, mnoge zemlje su oštro osudile genocid nad Indijancima od strane SAD-a i trenutno kršenje prava Indijaca i pozvale ih da ozbiljno razmisle i isprave svoje greške, ali SAD se ne oglašavaju po tom pitanju.

Bez obzira na to kako se SAD igraju sa dvostrukim standardima u pogledu ljudskih prava, istorijski zapis i mnoštvo činjenica su dokazali da: je “genocid istorijska mrlja koju SAD nikada ne mogu da očiste, a maska ‘branioca ljudskih prava’ je odavno razotkrivena”, prenosi CRI.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

HMH | Genocide of Indigenous Peoples – Holocaust Museum …

When Native Americans Were Slaughtered in the Name of..

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: