fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Gadžin Han: Muzej u čast oku sokolovom

Kuća Dragutina Matića u Kaletincu, izviđača u prvom svetskom ratu, mogla bi uskoro da postane spomen-soba. Dragutinova ratna fotografija postala je simbol herojstva

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Dragutin_Matic.jpg

Slika Dragutina Matića obišla ceo svet

IDEJA Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine opštine Gadžin Han, da se obnovi i pretvori u spomen-sobu ili muzej kuća Dragutina Matića u zaplanjskom selu Kaletincu, dočekana je sa odobravanjem. Njen inicijator Vitomir Vita Nikolić, predsednik Udruženja, ubeđen je da će se u realizaciju uključiti mnoge institucije, preduzeća i pojedinci.

– Nedopustivo je što to nije mnogo ranije učinjeno, a ne da se kuća potpuno raspadne, jer Dragutin Matić nije bilo ko – kaže Nikolić. – On je mnogo više od ratnog izviđača u Prvom svetskom ratu. On je simbol Velikog rata i prepoznatljiv lik ne samo kod nas nego i u svetu. Upravo njegov lik je simbol obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, a nalazi se i na zvaničnom znaku Saveza potomaka ratnika Srbije ratova 1912-1920. godine.

Dragutin Matić je rođen 10. januara 1888. godine u Kaletincu. Početkom 1910. godine otišao je na odsluženje vojnog roka u Beograd. Regrutovan je u tada najelitniji rod – konjicu. Jahao je rame uz rame sa princom Đorđem Karađorđevićem. U vojsi ga je zatekao Prvi balkanski rat, nastavio je u Drugom balkanskom, a zatim je izbio i Prvi svetski rat.

Dragutinova fotografija ušla je u udžbenike, arhive, knjige iz istorije, muzeje. Ukrašavala je bine i pozornice za razne skupove, omote knjiga i gramofonskih ploča („Marš na Drinu“). Ovaj Zaplanjac postao je simbol nepokornosti, herojstva i nepobedivosti, odanosti narodu i otadžbini. Dugo se nije znalo ko je junak sa slike, a priča se da ni on sam punih 50 godina nije znao da njegova ratna slika kruži svetom.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/mticeve_licne-stvari.jpg

Matićeve lične stvari Foto D. M. Car „Safari klub“

Inače, u vreme dok se nije znalo da je Dragutin na slici, prozvali su ga Oko Sokolovo, ili su ispod slike pisali: „Vojni izviđač snimljen negde na Drini pred povlačenje srpske vojske preko Albanije“.

Mnogo više o Dragutinu javnost je saznala tek kada je njegov sin Blagoje Matić, svojevremeno dopisnik „Politike“ iz Niša, sedamdesetih godina prošlog veka napisao knjigu „Moj otac – Oko Sokolovo“. Knjiga je objavljena 1998. godine povodom 80. godišnjice proboja Solunskog fronta, a istim povodom, ispred opštinske zgrade u Gadžinom Hanu otkriven je spomenik.

– Prema raspoloživim podacima, Dragutin Matić vratio se iz rata početkom 1919. godine – priča Vitomir Nikolić. – Nastavio je da se bavi zemljoradnjom, a išao i u pečalbu. Živeo je više nego skromno, ratne zasluge nije isticao, niti je tražio privilegije od države. Njegova ratna odlikovanja nisu sačuvana. Umro je u rodnom Kaletincu 1970. godine i sahranjen na seoskom groblju.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/safari_club.jpg

Unutrašnjost objekta Foto D. M. Car „Safari klub“

Opština Gadžin Han ne samo da podržava ovu ideju, već zajedno sa pomenutim udruženjem i Turističkom organizacijom preduzima i konkretne korake da se ona u što skorije vreme i realizuje.

– Pokušavamo na sve moguće načine da stupimo u kontakt sa današnjim vlasnikom kuće i ubedimo ga u opravdanost njenog renoviranja – kaže Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han. – Čuli smo da živi negde u Italiji i spremni smo da otkupimo kuću, te da uz pomoć ljudi dobre volje i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture od nje napravimo spomen-sobu ili muzej, slično kućama Živojina Mišića i vojvode Petra Bojovića. Naš junak Dragutim Mitić to svakako zaslužuje.

 

AVETINjSKO MESTO

TOKOM letošnje ekspedicije „Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“, članovi „Safari kluba“ iz Niša, u Ulici maršala Tita 50 u Kaletincu, obišli su i kuću junaka Dragutina.

– Kuća je sva oronula, urasla u korov i ostavljala utisak avetinjskog mesta za snimanje filmova strave i užasa – kaže Vlasta Stanojević, predsednik „Safari kluba“. – U jednom uglu još stoji krevet, na njemu pasulj i lične Dragutinove stvari, a u podrumu vojnički sanduk, staro posuđe…

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

RUSKA DELEGACIJA NA SKUPU O PRVOM SVJETSKOM RATU 

bilježavanje 100 godina od početka prvog svjetskog rata

Miladin Subotić: Negovanje sećanja na Prvi svetski rat 

Za koga je Gavrilo Princip terorista? – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: