fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Episkop Atanasije u Livnu

U  dvadesetu nedelju po Duhovima 10. novembra 2013. godine u hramu  Uspenja  Presvete Bogorodice Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije posjetio je Livno i služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje sveštenika i molitveno učešće vjernog naroda  Livna.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/episkop-atanasije-u-livnu.JPG

Iz Bosanskog Petrovca Episkop Atanasije je došao u Livno putem preko Bosanskog Grahova i kroz Livanjsko polje.  Prolazeći kroz čuveno Livanjsko polje primjećuje se, na žalost, veliki kontrast, gdje sa jedne strane imamo ljepotu tvorevine Božije vidljivu u prirodi, planima, brdima i ogromnim poljima, a sa druge strane imamo ružne ostatke djela ruku čovječijih, onih koji bi trebalo da uljepšavaju tvorevinu Božiju, brojne kuće devastirane i bez  krovova i još brojnije njive neorane i livade nekošene, koje vapiju za svojim domaćinima.

Riječ je o srpskim selima Peuljama, Grkovcima, Crnom Lugu, Pržinama, Kazancima, Sajkoviću i Čelebiću koja se prostiru sa jedne i druge strane puta Bosansko Grahovo – Livno. Pored ovih sela u Livanjskom polju nalaze se još i sela Nuglašica, Bastasi, Bogdaši, Vrbica, Radanovci, Bojmunti, Gubin, Provo i Čaprazlije. Kako svjedoči paroh livanjski i administartor parohija vrbičke i gubinske, Visokoprečasni protojerej-stavrofor Željko Đurica, u domaćinstvima pomenutih sela uglavnom žive ljudi starije životne dobi.

U toku Svete Arhijerejske Liturgije Episkop Atanasije je rukopoložio u čin ipođakona i đakona Jovana Banjca, čteca iz Bosanskog Petrovca. U Svojoj besjedi na kraju Liturgije Episkop  je istakao značaj zdrave vjere, pravog slavljenja i poštovanja Boga, koji pravoslavne hrišćane dovode do Vaskrsenja, pa u ma kakvom materijalnom stanju, ili okruženju, slobodi i pravima živili.

Po svetoj Liturgiji Episkop Atanasije služio je pomen u  Spomen kosturnici – kapeli Srbima, Mučenicima Livanjskim, stradalim u Drugom svetskom ratu i čije mošti nakon vađenja iz jama i gudura zemaljskih od devedesetih godina počivaju u kosturnici.  Njih ima preko 1200, a dvaput su postradali, 1941. I 1992. Godine kada su im mošti minirane u Spomen kapeli.

Za trpezom ljubavi ugotovljenom u  parohijskom domu pored interesantnih priča vjernika, čula se i pjesma. Kako nam jedna baka, od mnogobrojnih baka livanjskih, reče, „Vladiko ovo nama ovde treba ! Čini mi se da bi sve bolesti prestale kada bi češće slušali ove pjesme. Zato nam češće dolazite!“
Crkva je zaista temelj opstanka i jedini izvor radosti preostalim Srbima Livna.

Posle trpeze ljubavi Episkop Atanasije u pratnji sveštenika posjetio je Kulu Starca Vujadina iznad Livna. Kula Starog Vujadina potvrđuje samo poznatu činjenicu da čovjek čini prostor i vrijeme poznatim i očuvava od istorijskog zaborava. U kuli je starac Vujadin ispovjedio vjeru u junaštvo i još jednom potvrdio i posvjedočio narodnu poslovicu „ U muci se poznaju junaci“!

BESJEDA EPISKOPA ATANASIJA

Izvor: LIJEVNO.KOM

 

Vezane vijesti:

Udruženje Ognjena Marija Livanjska u poseti episkopu bihaćko-petrovačkom Atanasiju

CRNI LUG, DA SE NE ZABORAVI !

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“

LIVANjSKO POLjE

Čelebić – Gnijezdo i prokletstvo

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: