Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ekshumirano 18 lica ubijenih u “Oluji”

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/oluja-ekshumacija.jpg

Posmrtni ostaci 18 osoba, od kojih dvije žene, koji su ubijeni u akciji hrvatskih oružanih snaga “Oluja”, ekshumirani su iz zajedničke grobnice sa lokacije “Groblje” u Slunju, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Ekshumaciju je od 16. do 18. juna ove godine obavljala Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu boiraca Hrvatske, a u svojstvu posmatrača prisustvovali su predstavnici Komisije za nestala lica Srbije.

Prema “Popisu poginulih lica u akciji `Oluja` sa mjestom pokopa posmrtnih ostataka”, koji je hrvatska strana predala srpskoj strani u martu 1996. godine, jedno tijelo zakopano je pod imenom Milorad Sikirica, rođen 1939. godine iz sela Ponorac, a ostali pod oznakom NN.

Na osnovu pregleda protokola koje porodice žrtava nisu identifikovale, preliminarno je identifikovao još jedno lice – Božo Trbojević, rođen 1936. godine iz Slunja.

Prema “Veritasovim” podacima, na području sektora “Sjever” u akciji “Oluja”, smrtno je stradalo 710 lica srpske nacionalnosti, od kojih 452 ili 64 odsto civila, a među njima je bilo 30 odsto žena.

Od tih 710 lica još se kao nestalo vodi 477 ili 67 odsto.

Na području sektora “Sjever”, počev od 2001. godine, do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 241 osobe.

Iz “Veritasa” ističu da još nekoliko zajedničkih grobišta i više pojedinačnih na tom prostoru iz vremena “Oluje” već 19 godina čeka
povoljnu “političku klimu” da budu ekshumirani i identifikovani.

“Izgleda da je ta povoljna `politička klima` stigla tek sa okončanjem parničnog postupka pred Međunarodnim sudom pravde po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije o genocidu”, zaključuje se u saopštenju.

Kako se navodi, u zadnjih 13 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine ekshumirano je ukupno 1.281 tijelo srpskih žrtava i identifikovano 858 posmrtnih ostataka.

Na “Veritasovom” spisku nestalih još se nalazi 1.929 lica srpske nacionalnosti, od kojih 1.338 civila, koji su nestali u periodu 1991 -1995. godina na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine. Među njima je i 517 žena.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još oko 380 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 19 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: