fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Efraim Zurof, ZNAČAJ PRAVDE POSLE HOLOKAUSTA U ISTOČNOJ EVROPI NAKON PADA KOMUNIZMA

Efraim_Zurof_002.jpg
Efraim Zurof

Centar Simona Vizentala, Jerusalim

ZNAČAJ PRAVDE POSLE HOLOKAUSTA U ISTOČNOJ EVROPI NAKON PADA KOMUNIZMA

Predavanje će se baviti značajem krivičnog gonjenja nacističkih ratnih zločinaca i kolaboracionista u post-komunističkoj Evropi. Opisaće jedinstvene aspekte kolaboracije sa Trećim Rajhom u zemljama koje su bile dio Sovjetskog Saveza ili pod komunističkom vlašću od kraja Drugog svjetskog rata do 1989. godine, naglašavajući smrtonosnu prirodu takve kolaboracije, koja je za razliku od situacije u drugim dijelovima Evrope, uključivala i aktivno učestvovanje u masovnim ubistvima. Dovođenje ovih ratnih zločinaca pred lice pravde se pokazalo kao jedno od najtežih, ako ne i najteže od šest praktičnih pitanja vezanih za holokaust sa kojom se svaka post-komunistička zemlja morala suočiti nakon dobijanja nezavisnosti (za one koje su bile dio Sovjetskog Saveza) ili nakon tranzicije u demokratiju (one koje su bile pod komunističkom dominacijom, ali nisu bile dio Sovjetskog Saveza). Ostala pitanja su: prihvatanje krivice, pomen žrtvama, dokumentacija (istorijski dokumenti), obrazovanje i restitucija. Uz to, mora se naznačiti da je krivično gonjenje zločinaca jedini od ovih zadataka koji je vremenski ograničen, zbog čega je hitniji i teži.

Predavanje će predstaviti pregled slučajeva zločinaca koji su dovedeni pred lice pravde, kao i ostalih koji su trebali biti gonjeni, ali nisu stali pred lice pravde iz različitih razloga, i pokušati da izvuče neke zaključke iz rezultata u prošle dvije decenije.

Srpsko dijete, ranjeno u glavu, leđa i ruke, fotografisano 8. avgusta 1941. u italijanskoj bolnici u Obrovcu, nakon što su ga Italijani spasili od ustaša. Trattamento degli Italiani da parte Jugoslava dopo l`8. settembre 1943 (Editore Palladino), str. 148.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: