Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” : Hrvati gaze sjećanje na Jadovno

Nakon što je tokom 90-ih godina Hrvatska gotovo etnički očišćena, sada se pokušavaju zatrti i stratišta, nijemi svjedoci stradanja Srba poput Jadovna, i to putem izrežiranih hapšenja i spornih optužnica protiv nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 1941″

Smatra ovo predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, navodeći u intervjuu za “Glas Srpske” da hapšenje penzionisanog generala VRS Dane Lukajića 30. juna ove godine, a zbog navodnih zločina u logoru Manjača, ali i prošlonedjeljno podizanje optužnice protiv njega, odnosno tajming kada je ona podignuta, razotkrivaju pravo lice vlasti u Hrvatskoj i njihove stvarne namjere.

– Željeli su diskreditovati ovo srpsko stratište u Jadovnu, ali i na sve načine iz svijesti svojih građana izbrisati bilo kakvu vrstu sjećanja na zločine koje je NDH počinila. Ovog puta Lukajić je trebalo da im posluži u tu svrhu – kaže Bastašić.

GLAS: Na čemu temeljite ove svoje tvrdnje?

BASTAŠIĆ: Lukajić je uhapšen kada je išao na obilježavanje stradanja više od 40.000 nevino ubijenih Srba i Jevreja u sistemu ustaških logora smrti Jadovno – Gospić – Pag, kao jedne od najtrajnijih tekovina NDH. Mišljenja sam da ovaj datum nije nimalo slučajno izabran. On je godinama odlazio u Hrvatsku, gdje je i ljetovao. I sve to vrijeme nije bilo nikakvih naznaka da je njegova ratna prošlost problematična ili sporna na bilo koji način. Šta se čekalo 26 godina?

Šta su čekali navodni svjedoci i navodne žrtve? Mislim da je on samo iskorišćen kako bi bila bačena negativna i ružna slika na molitveni i komemorativni skup u Jadovnu. Sve je jedna velika farsa. On nije uhapšen na graničnom prelazu nego je to učinjeno dva-tri kilometra dalje.

Da se radi o podmukloj i smišljenoj akciji vidjelo se i iz naslova u hrvatskim medijima koji su svojoj javnosti htjeli pokazati da na komemorativne skupove u Hrvatskoj dolaze “neki ratni zločinci”.

Takođe, na ovaj način željeli su i da zastraše i hodočasnike da ne bi više dolazili. A kada ne bude njih, i ovo stratište će biti pokopano u prošlosti.

GLAS: Vi čak smatrate da i dan kada je odlučeno da bude podignuta optužnica protiv njega nije nimalo slučajan?

BASTAŠIĆ: Nekoliko dana prije njenog podizanja desio se protest u Vukovaru. Tada su hrvatski “branitelji” od države zatražili da bude efikasnija u procesuiranju, kako su tada naveli, srbo-četničkih agresora. Sve ovo pokazuje da oba ova trenutka nisu nimalo slučajno izabrana.

Ove godine u Jadovnu je bio neočekivano veliki broj hrvatskih medija. Očito je očekivano da ćemo mi neprimjereno odreagovati na Lukajićevo hapšenje. Vjerujem da su oni očekivali da ćemo izazvati incident kako bi nam onda mogli zabraniti da se sljedeće godine okupimo na ovom mjestu. Ali, nisu nas uspjeli zastrašiti i vjerujem da će naredne godine u Jadovnu biti još veći broj hodočasnika.

GLAS: Šta se krije iza ovog hapšenja, šta su željeli postići?

BASTAŠIĆ: Pokušavaju diskreditovati sve što ima bilo kakav srpski predznak. Pokušavaju u arhiv zaborava staviti sve ono ružno što je činjeno tokom Drugog svjetskog rata u NDH. Zatrti sve vrste uspomena o stradanju Srba na tim prostorima. Zločin u Jadovnu pokušavaju negirati razni istoričari, a naše okupljanje ismijati i omalovažiti.

Već prve godine kada smo organizovali skup u Jadovnu vidjelo se da to smeta hrvatskim vlastima. Oni su čak negirali da u tim jamama ima ubijenih Srba. Umjesto da se suoče s istinom, organizovan je kontraskup na kojem se obilježava pogibija jednog ustaše.

Lukajić je nevin

GLAS: Kako komentarišete samu optužnicu i sve ono za šta terete pukovnika Lukajića?

BASTAŠIĆ: Ono što mu se stavlja na teret ja uopšte ne mogu povezati sa Lukajićevim likom. Ali, mislim da je ovdje bitno naglasiti da ne smijemo zaboraviti. On je častan čovjek i profesionalni vojnik koji je samo obavljao svoju dužnost.

Ubijeđen sam u njegovu nevinost i moramo biti uz njega i dokazati da nije kriv. U našem društvu zavladala je neka generalna apatija i imputiran nam je taj osjećaj krivice, koji mi nesvjesno i bez ikakvog otpora i ćutke prihvatamo. Prestali smo da reagujemo na nepravdu, a to nije dobro.

Autor: Veljko Zeljković

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Zašto je Dane Lukajić „pušten niz vodu“?

Milutinović: Lukajić nije bio komandant zatvora na Manjači

Bastašić: Lukajić poručio da je optužnica protiv njega montirana

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: