Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Дани(ј)ел Симић: Роштиљ или супа од костију?

Датум објаве: уторак, 3 маја, 2011
Величина слова: A- A+

Уредник Фронтал.РС вас у ово кишно jутро пита да ли ћете ако се вриjеме прољепша отићи у природу на роштиљ, или на комеморациjу жртвама геноцида концлогора Јасеновац?

Jasenovac Danijel Simić
Дани(ј)ел Симић

Да сам 1990. године знао податак да jе споменик Палим борцима испред Скупштине града Бања Лука, гдjе смо се као клинци скупљали да се мувамо, био подигнут преко ноћи на темељима саборне, српске православне цркве, порушене од стране Независне Државе Хрватске као дио геноцидне слагалице у Другом свjетском рату, односно да сам био учен такве податке, дакако да бих тад имао сасвим другачиjи поглед на свиjет.

У складу с тим, тада бих доносио и другачиjе одлуке.

Постоjи читава армиjа људи коjи су живо заинтересовани за исход будућности. Они се зову дjеца или омладина. Сви они ће бити приморани да живе у сутрашњици коjу им ми управо стварамо. Додатна отежаваjућа околност за њих jе да будућност не могу на адекватан начин предвидити, уколико не знаjу своjу прошлост. Да миjењаjу (и будућност, и прошлост) немаjу шансе. Ем их нико ништа не пита, ем углавном ниjесу за то заинтересовани. Тим малим (младим) људима, све до завршних година факултета или првог посла, уопште ниjе jасно како функционише систем, коjи се ствара у Народноj скупштини Републике Српске.

Мислим да би многи од моjих потеза били сасвим другачиjи, да сам учио да чувени цар Самуило из Охрида града, уопште ниjе био Македонац, већ Бугарин. Како су већ учила дjеца у бугарским школама. Ко ниjе био у Бугарскоj нека проба. Море jе супер. Хегемонисти врло прецизно воде рачуна о томе шта се негдjе смиjе, а шта не смиjе знати. Тако смо ми, и поред невjероватно темељитог заташкавања школског система самоуправног социjализма, учили да jе у Јасеновцу убиjено 700.000 људи. Коjа стотина хиљада горе –доле. Броjка се ниjе спорила, било jе битно да су побиjени „антифашисти“.

А шта jе данас?

Данас над музеjом виjори иста застава коjа jе починила геноцид над Србима у више ратова, па и ту у Јасеновцу. Нема српске заставе, нема ћирилице, али има броjка – 69.842. Кад се одбиjу Јевреjи и Роми, то дође jош мање убиjених Срба. Сад се jа оправдано питам, да ли jе тих 700.000 jош jедна лаж коjу су мене учили у школи, или jе ова петознаменкаста броjка нова лаж коjом уче дjецу да предвиђаjу будућност?

Мислим да сам данас довољно нарастао, да могу рећи како сам био прилично начитано чељаде у основноj школи, а да то не изгледа као да се хвалим. Тако сам, напримjер, jош тад знао за поjам Јадовно. Знао сам за Јаму Ивана Горана Ковачића, али сам мислио да jе то опис jедног детаља, када су усташе повезале жицом и убациле у jаму читаво село. Нико ниjе инсистирао у школи да научим како jе то заправо био први логор смрти у Европи, када су након Јермена у Турскоj, и хрватске усташе почеле да триjебе Србе као нижу расу.

Тек приjе годину или двиjе обраћена ми jе пажња на то. Да jе Јадовно проjекат jош приjе Другог свjетског рата планираних система логора и губилишта, од jадранских острва до Велебита, гдjе су усташе успjеле у 132 дана да процесуираjу око 40.000 људи. Шта jе остало живо од овог броjа, наглом интервенциjом фашистичке Италиjе, то jе постало први становник Јасеновца…

И сад се jа тако мислим, шта ли уче дjеца у наставку оног система коjи jе преко српских цркава подизао комунистичке споменике, да их исти не би могли обновити? Мора да jе нека регулаторна агенциjа спонзорисана од стране ОХР заприjетила, па ће се све тв-емисиjе о геноциду коjи jе у Другом свjетском рату почињен над православним Србима; емитовати са у црвено заокруженим броjем 18? Као што се ставља на филмове за одрасле иза поноћи.

Причање о своjоj прошлости и свом страдању jе нешто што jе само код нас некултурно, нецивилизовано и непристоjно.

Зато нам се то стално понавља.

Сасвим сам сигуран, да jош увиjек велика већина људи, нема благе везе о томе шта се заиста тада дешавало. Власт у Републици Српскоj, са друге стране, покушава то jош више да замагли и закомпликуjе, готово умоболно.

Као што су се одрекли Стефана Твртка Котромањића, па избацили љиљане са (Немањићког) грба Републике Српске у рату, тако и сада све више у нашоj jавности користе термин Доња Градина – умjесто Јасеновац. Градина jе дио система логора смрти Јасеновац, гдjе су људи након ликвидациjе закопавани. Сасвим jе небитно што сада то губилиште диjели граница двиjе државе. Треба се борити да таj простор буде екстериториjалан, да се поправи мост и поново од Јасеновца направи цjелина.

Но, изгледа jе наjгениjалниjи потез коjи се могао смислити од стране наших паметара, таj да се комеморациjа закаже за Празник рада (!?!). Ваљда се на таj начин наjбоље истиче оваj датум, осигурава да ће доћи наjвећи броj људи и показуjе пажња према свом насљеђу. Насљеђу коjе ниjе ни мало ружичасто.

Ја мислим да нас Срба, колико год нас има, треба jедне године скупити макар онолико, колико jе Хрватска Влада прорачунала да нас jе убиjено у Јасеновцу. Не треба више. И сви онда да одемо тамо на комеморациjу. Неколико десетина хиљада, као велико ходочашће, пређе Саву и поjави се тамо одакле нас jе пар стотина хиљада истjерано 1995. године. Позвати да се дође из свих краjева гдjе Срби живе, па макар били и (Л)Ужички. Макар тамо направили журку.

Док год то не урадимо, нећемо моћи рећи да смо превазишли страх од генодица.

Да ли jе тако нешто уопште изводљиво? Хоће ли се икада десити, или ће неко рећи да jе непристоjно да се организуjе такав скуп, са броjем људи као за jедан повећи концерт? Као ходочашће на Егзит или на Цецу.

Да ли jе геноцид над Србима успио у своjоj накани, да ли смо побиjедили то што нам се десило и схватили лекциjу, наjбоље ћете дати одговор сами. Да ли ћете данас остати код куће, отићи у природу на роштиљ ако се вриjеме прољепша, или ћете присуствовати обиљежавању jедног од наjбитниjих поjмова у историjи српског народа у 20. виjеку?

Ту ће вам се све само казати.

Извор:

фронталПомозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top