fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕНОСИМО: ФРОНТАЛ-МОРЕ ЈЕ СЛАНА-Пише Дани(ј)ел Симић

Нaжалост, виjећали смо и виjећали, али смо на краjу одлучили да се не окупамо. Прошли пут, тачно са друге стране залива у мjесту Св. Дух на острву Пагу, била jе одлична журка.

фронтал - Дани(j)ел Симић -Уредник

Мислим да никад ниjесам пио хладниjе пиво по врелиjем времену, а људи су били тотално разуздани. Сада, 2010. године, након виjећања смо одлучили да замакање стопала у слану воду, у коjу jе бачено на хиљаде побиjених Срба, много мање увредљиво за потомке жртава коjе су биле са нама на истом броду.

Ипак, коначни утисак jе да смо се, и поред те сметње, одлично провели на екскурзиjи у независноj Републици Хрватскоj.

Нaжалост, виjећали смо и виjећали, али смо на краjу одлучили да се не окупамо. Прошли пут, тачно са друге стране залива у мjесту Св. Дух на острву Пагу, била jе одлична журка. Мислим да никад ниjесам пио хладниjе пиво по врелиjем времену, а људи су били тотално разуздани.

Сада, 2010. године, након виjећања смо одлучили да замакање стопала у слану воду, у коjу jе бачено на хиљаде побиjених Срба, много мање увредљиво за потомке жртава коjе су биле са нама на истом броду. Ипак, коначни утисак jе да смо се, и поред те сметње, одлично провели на екскурзиjи у независноj Републици Хрватскоj.

Игроказ са дезеном столњака

Малоброjни присутни грађани ове државе, приредили су нам представу код Шаранове jаме и ми смо jе врло љубазно одгледали. Без озбиљниjе критике или jавно израженог става. Нико ниjе био убиjен. Нико ниjе био претучен. Чак смо имали и полициjску пратњу коjа jе испред нас ишла са упаљеном ротациjом.

Обзиром да смо пролазили кроз пусте предjеле срушених кућа, из коjих гране дрвећа радознало вире кроз прозоре, те само 15 година од наjвећег етничког чишћења у Европи наког Другог свjетског рата; то jе био jедан мали корак за нас, а гигантски троскок према Бриселу за другаре из Загреба. Сви смо се заиста трудили у том правцу, али опет су се они боље осjећали на краjу.
Јесмо ли криви у множини?

Прво сам то сваљивао на невољност да текст опет почињем са замjерањем свим животним облицима. Као, планирао сам jа, требао бих у старту напасти српску непамет, недослиjедност, неслогу, и слично.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Ону, коjа се тек послиjе децениjу и по сjетила да дође и поново обиљежи мjесто гдjе су их приjе седамдесетак година почели убиjати по наставном плану и програму; те успjели затрти минимум 40.000 људи за годину дана. Ма, каквих годину дана – 132 дана!? Једначина тако данас гласи: 42.246 људи: 132 дана = заборав.

Ето, говорим то и сад, али некако празно и без убjеђења.

Сад мислим да не треба генерализовати кривицу. Мислим да jе вриjеме да преко плашта те фразе „Сами смо себи криви“, напишемо нечиjе име и презиме. А доћемо и до тога.

Јадовно – загриjавање за Јасеновац

Трудио сам се да ми кроз централну процесну jединицу у сивоj можданоj маси, не пролазе приче како су двоjица-троjица комшиjа са пушкама, водиле стотине људи пред jаме. Како ниjесу убиjани метком, jер нашим саплеменицима католичке вjере, коjе смо спасли ропства 1918. године, „тако ниjе мерак“.

Причаjу људи у маси, да би Срба данас било наjмање 30.000.000, да ниjесу доживjели геноцид у два свjетска рата, а jа се трудим да не слушам.

Озбиљно вам кажем да смо се сви трудили да не дирамо сузни, гњевни и осветнички прекидач, коjи су нам уградили у дjетињству при школским екскурзиjама у Јасеновац, када су нам незграпно упакованим и jедностраним историjским подацима, уз сок у тетрапаку коjи се никако ниjе дао пробушити сламком, будили мржњу према домаћим издаjницима и слугама нацистичких окупатора.

Ја сам тад мислио да су четници подврста усташа, коjу разликуjемо тако што имаjу браде и реденике преко прса.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Срби = фашисти

Јуна 26. 2010. године, научили смо да jе у Хрватскоj то jош увиjек исто. Тачниjе, демократска власт Иве Јосиповића jе показала како jе у Хрватскоj забрањено бити Србин.

Дjевоjка из Београда jе jош jедном демонстрирала како jе у Београду битниjе да ли си Звездаш или Партизановац, од тога да ли си Србин или Хрват. Како jе ваљда у свим нормалним друштвима. Хрватска полициjа jе ухапсила зато што jе на глави имала „шаjкачу и државни грб Србиjе на њоj“. Не само то, него су jе експресно извели пред судиjу, коjи jоj jе наплатио 300 куна (валута име добила под Антом Павелићем).

Наводно, у независноj Републици Хрватскоj jе донешен некакав закон о забрани фашистичког знаковља, гдjе су они по природи ствари сврстали и четнике. Не само да би их по злу изjедначили са усташама, већ зато што су четници били углавном Срби. Уколико и то неко не оспори касниjе.

Е, сад кад неко стави двоглавог орла обрубљеног храстовим виjенцем, нека зна да ће бити ухапшен. Без обзира што jе то званични грб државе Србиjе и стотине њених институциjа. (Био jе донедавно и грб РС, и вjероватно би био и даље, да ниjе оних што jе бране и чине „траjним категориjама“).

То, што су баш таквог орла, обрубљеног храстовим виjенцем, носили српски ђенерали у оба свjетска рата, те они Воjске РС у посљедњем, некоме очигледно уопште не смета. Ниjе битно jесу ли фашисти, битно jе да се ношење српског грба забрани под неким образложењем.

Просто ме срамота што и jа ниjесам ухапшен, али ниjе ми пало на памет да нико неће пониjети српску заставу на jедно такво мjесто, гдjе смо дошли jош таквиjим поводом.

Четнички симбол jе црна застава са мртвачком главом и укрштеним бутним костима, око коjе кружно пише: Слобода или смрт – за краља и отаџбину! Постоjи и подвариjанта двоглавог орла са мртвачком главом умjесто оцила, чиме су четници показивали да су заjебани играчи и да се разликуjу од обичних воjника. Исто као што се у воjсци САД неки разликуjу зеленим, а у српскоj црвеним береткама. Е, па ако су четници фашисти, онда су то њихови симболи, никако српска застава и кокарда.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Но, данас у Хрватскоj ће вас ухапсити ако развиjете заставу Србиjе на свадби, тj. ако развиjете заставу РС или РСК, а да уз њу ниjесте развили и шаховницу.

Како се зове наша глупост?

Ниjе крив Иво Јосиповић, завапиће људи коjи су спремни да поздраве заиста гигантски напредак у односу на нормализациjу односа Хрватске са сусjедима, откако jе он дошао на власт. И jа се слажем.

Иво Јосиповић jе маjстор протокола.

Проблем jе у нашим бирократским крпељима, налицканм магарцима коjи узимаjу плату низашта и толико су дебилни да то не могу ни да схвате. Док чекамо да видимо шта ће Иво извести са Словенцима, треба рећи да се наша глупост зове Милорад Додик и Борис Тадић.

За злочине према српском народу ниjе крив српски народ. Криве су његове вође.

Посебно Тадић Борис, jер он има протоколарну моћ какву Додик Милорад нема. Има и институциjе коjе имаjу много већу традициjу и далеко веће ресурсе. Шта су урадили за Србе ван Србиjе, за свог вакта на челу државе?

Да су мени дjеда ударили маљем у главу и убацили га у jаму на Велебиту, jа бих пред Шаранову jаму дошао чим бих преузео први мандат за предсjедника Србиjе. Борис Тадић ниjе дошао ни данас, ни никада. Шта то говори о њему као човjеку?

Додик, коjи jе полетио да га Јосиповић прими у Дервенти након састанка са политичким и вjерским представницима хрватске националне мањине, уз тако понижаваjући протокол, приjе два дана, 26.06.2010. године, имао jе пречег посла. Чак ниjе послао ни приближно достоjну замjену, као што jе Тадић послао маму.

Тако jе чак и Раjко рент-а-отварање библиотеке, познат понегдjе и као предсjедник Кузмановић, имао jе пречег посла. Игор Радоjичић jе такође себи нашао посла, вjероватно jер су „Црногорци“ Мила Ђукановића сада ново „хрватско цвиjеће“.

Из оволике Бање Луке, отишло jе jедва три аутобуса, а поред делегациjа, чланова удружења и новинара, од виђениjих су били само Петар Топаловић, фронтмен групе Сопот и Ђурица Штула – алиjас Гроф Ђураз.

Наша глупост, неслога и кривица; има jош имена: Младен Босић, Младен Иванић, Миланко Михаjлица, Драган Чавић, Здравко Крсмановић, Дамир Миљевић, Адам Шукало… Они изгледа не знаjу доћи негдjе као обични грађани. Ваљда тих 69 година и преко 40.000 убиjених 1941. ниjесу толико заслужили.

 

Сви они заjедно, оставили су Иву да буде jедини суперстар тог слета по Титовом обрасцу и дозволили му да медиjска слика потпуно занемари чињеницу, како jе читаво дешавање организовано на инициjативу удружења Јадовно 1941 из Бање Луке. Хрватска држава нема никакве везе са тим, осим што jе Иво Јосиповић довео сценске раднике коjе му прописуjе мандат и кабинет.

Не знам да ли jе то враћање дуга за онако брзо пристаjање да дође на вечеру у наш Стакленац, након необавезног сусрета у Дервенти, али Иво jе Јадовно суверено искористио за своjе унутрашњополитичке потребе и скидање ставки са мапе пута у ЕУ. Након што су се Срби коначно организовали, те се након 69 година наjзад скупили да обиљеже Дан сjећања на Јадовно 1941. – хрватска држава (сада опет независна) узела jе ствар у своjе руке.

Иво jе несметано фалсификовао историjу, измишљаjући да су некакви Хрвати, заjедно са Србима, подигли устанак против фашиста 1941. године, те изjедначавао четнике и усташе, НОБ и агресиjу на зоне под заштитом УН, након коjих jе протjеривањем од 1995. године довршен план и програм НДХ.

Срба у Хрватскоj више нема. И када дођу у посjету, нека што мање показуjу да су Срби.

Сви ми знамо да до 1944. и капитулациjе ниjе било значаjног броjа Хрвата у партизанима, али нико од српских говорника то ниjе рекао. Ниjе имао ко, пошто jе клупа за резервне играче дала своj максимум. Тако jе ту заправо битниjи био Иво, него породице побиjених и побиjени сами.

Нигдjе српске заставе

Покушао сам да не примjетим како краj говорнице стоjи само Хрватска застава, да су на кандилима пореданим по jами шаховнице, да jе почасни вод исти онаj коjи ПАП-овке (7,62 мм, М-59/66 ЦЗ Крагуjевац) гланца за обљетнице драге поштоваоцима крижних путева. Покушао сам да не обраћам пажњу како jе у амфитеатру краj пута остала група матораца коjи падаjу у транс када Иво изусти поjам „антифашисти“, а да доле, у рупи краj jаме, Иво и поред два покушаjа упорних клапера ниjе добио аплауз.

Доле у jами су били Срби, горе на говоранциjи Хрвати. Љевичари.

Једина српска застава доле краj гробнице у бездану, била jе трака око виjенца донешеног из Бање Луке. Горе на платоу, била jе то заставица поврх дипломатских таблица изасланика предсjедника Србиjе. Пошто на тоj заставици стоjи кокарда, изгледа да изасланик, возач и друго пратеће особље из Србиjе, ниjе ухапшено зато што има дипломатски имунитет.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Зато су ухапсили неку дjевоjку коjа jе дошла аутобусом без дипломатских таблица, потпуно Београдски бесловесну, и стога краjње неприпремљену на полициjску државу у њеном сусjедству.

Све ово сам се могао правити да не примjећуjем, али када се Боришчетов изасланик, Млађан Ђорђевић, умjесто да одлучно уложи протест и интервенише да се ослободи његова држављанка ухапшена без разлога и на такав дан, лаћа телефона и зове Комесариjат за избjеглице Србиjе и напада организаторе доласка из Србиjе, да су неспособни и да им се (њима?) ниjе смио десити такав инцидент – шта онда да игноришем?

И докле?!

Како им се, за име ЕУ, могло десити да неко из њиховог аутобуса носи на капи грб какав он има на аутомобилу? Стварно нема смисла…

ШББ-КББ?

Како су Ниjемцима након Другог свjетског рата забранили да користе кукасти крст и потпуно су им укинули њихову дотадашњу заставу? Измислили су им потпуно нову, коjу користе и данас.

Зашто то ниjе урађено са Хрватском?

Замислите да су у процесу припаjања Њемачке Демократске Републике (тзв. источне) њеноj капиталистичкоj половини, Ниjемци нешто заратили са Пољском и анектирали Освjенћим (тзв. Аушвиц). Затим jе неко дошао на идеjу да врати стару њемачку заставу и кукасти крст у оптицаj државних служби, као што су Хрвати избацили петокраку и вратили усташку шаховницу.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/edt/dusan-slike/Danijel Simic - MORE JE SLANA/Danijel-Slana-6.jpg

Затим, петнаестак година након неке дебло-револуциjе Јевреjа коjи су били против понављања историjе, Швабе долазе на комеморациjу у Аушвиц и полажу jедан лиjепи виjенац са кукастим крстом на све то. При чему то чине воjници коjи издаjу команде (позор!) и обучени су да баштине асоциjациjу на jединице СС.

Након свега тога, нађу неког Јевреjина коjем су ту убиjене три тетке, деда и два стрица; те га ухапсе зато што jе имао маjицу са шестокраком звиjездом. Јер, прича се, у Варшавском су гету неки интерни jевреjски полицаjци убиjали своjе сународнике заjедно са нацистима, а носили су ту ознаку…

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/edt/dusan-slike/Danijel Simic - MORE JE SLANA/Danijel-Slana-7.jpg

Мислим да би прво требало да се у свjетскоj jавности деси промjена. Да у документарцима у коjим су под Хитлеровом влашћу убиjани „Јевреjи и Роми“, неко дода и Србе. Макар на посљедње мjесто, али да се зна. Овако смо ми нетолерантни фашисти, па ће доктрином држите лопова испасти ускоро да смо и Јадовно и Јасеновац и Олуjу сами себи намjестили.

Све са Бљеском, коjи jе служио као блиц jедне монтиране фотографиjе.
Карловац – Карлобаг – Слана

Даље на нашем путешествиjу, дошли смо до видно пусте jадранске обале. Поплаве на континенту, узеле су своj данак у ходочасницима коjи се намачу у води презасићеноj натриjум-хлоридом.

Укрцали смо се у туристички брод на карлобашком пристаништу, и он нас jе повео према острву Пагу, чиjа површина изгледа као панорама Мjесеца. Гола камена пустиња, гдjе нема ни макиjе, изабрана jе за jедну од испостава усташких логора са епицентром у Јадовну.

У ували Слана jедан пар (жена у топлесу, мушкарац и пас) jако су се изненадили када смо наишли. Мушки jе био толико радознао, да jе допливао са сусjедне плаже међу свештенство, званичне делегациjе, те породице и поштоваоце жртава. Када jе почело опиjело, отпливао jе назад до дjевоjке.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Море jе на том мjесту толико дубоко, да jе брод могао пристати готово до саме обале, те jе на импровизовано пристаниште коjе су правили логораши, пребачена jедна даска преко коjе смо се искрцали. Наравно, мjесто са таквом дубином покраj обале, ниjе изабрано случаjно. Ту су бацани са распореним трбусима, и са каменом везаним око врата, да не би испливали.

На копну се jош увиjек jасно види пут коjи су правили логораши, а коjи долази од никуд и иде према нигдjе. Видљиви су и остаци грађевина коjе су правили, и потпуно нелогичних зидова подизаних високо на узвишењима око плаже. Први пут, откако jе ту био логор, одржан jе парастос побиjеним мученицима. Поново jе постављена (латинична) плоча, коjа jе опет била први пут откривена тек 1975. године.

Тако гледано, ниjе стаjала ту људски ни шеснаест година.

 

Искрено речено, свиjест да гледате у морску дубину гдjе су ваши сународници бацани 1941. да рибе и ракови униште доказни материjал о злочинима, искошуjе вас ка сасвим другачиjоj перспективи при погледу на билборде „Тако лиjепа, тако близу“ и „Када срце каже љето, каже Јадран“.

Не вjеруjем да ћу икада више гледати на исти на купање у независноj Републици Хрватскоj.

Ко jе коме крив?

Да ово све не би било jалово пребацивање кривице, ево и приjедлога како да се таква ствар не понавља.

Влада РС би у наjскориjе вриjеме морала основати Одjељење за истраживање и документациjу злочина над Србима у Хрватскоj. Ту би 30 паметних, модерних и образованих поjединаца, коjи говоре стране jезике и имаjу такта, смисла и укуса; спало с ногу од посла, док би пописали све jаме, шкрапе, хумке и раке. Затим треба то све обиљежити, премjерити помоћу сателита, документовати, превести и публиковати; те истражити сваки траг коjи води до нових масовних гробница, коjе су бетониране или затрпаване.

Обзиром колико се даjе за Горана Марковића и сличне родољубе, Влади РС не би био никакав проблем издвоjити ургентних и скромних 200.000 КМ за удружење Јадовно 1941. Чисто да се нешто отпочне.

Посебну пажњу треба посветити Сланоj, коjа jе за мене била готово откровење. Обзиром да су наши уредници посветили пажње овом догађаjу чланцима видљивости и квалитета налик на пиjачни барометар (jер ниjе било главних газда присутних), сигурно има jош оних коjи не знаjу да и на Пагу постоjи Плава гробница.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Што скориjе jе неопходно да се таj дио огради, да се оно што су логораши изграђивали сухозидом заштити и обнови, те да се траjно забрани пристаjање, купање и риболов на том подручjу. Да се под хитно зовну ронилачке екипе (типа БУК) и истраже морско дно у циљу проналаска и заштите доказа о геноциду.

У грађевинама коjе су логораши сами правили своjим рукама, треба направити музеj коjи ће чувати сjећање на жртве, а биће заштићен чуварском службом и одговараjућим кустосом. То ће посjећивати организоване екскурзиjе дjеце из РС и Србиjе, коjе ће се водити едукативном маршрутом Стара Градишка – Јасеновац – Глина – Јадовно – Слана. Некоме ће то можда звучати као Карлобаг – Карловац – Вировитица, али то jе већ њихов проблем.

Што хитниjе да се организуjу одласци волонтера коjи ће то све урадити уз помоћ Владе РС, Министарства за диjаспору Републике Србиjе и уз неопструкциjу владе независне Републике Хрватске.

Шта нас спречава да догодине буде сазидана капелица у Сланоj?

Ја мислим ништа, али, опет, Фронтал.РС jе обиљежавање Дана сjећања на Јадовно наjозбиљниjе схватио и послао делегациjу на наjвишем нивоу. Други ниjесу имали сличан став.

НараВОучениjе

Данас, на Видовдан, разговарао сам са неким младим људима, коjи су ми рекли: Немоj зезати!?, када сам им рекао да се Трг Краjине у Бањоj Луци, до посљедњег рата звао Трг Едварда Кардеља. Главног Титовог идеолога, коjи jе докторирао на тези о великосрпском хегемонизму у Југославиjи.

На Јадовну 26 jуна 2010. - Прво обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941.

Исто тако, многи од њих не знаjу основне податке из своjе прошлости, што ствара врло предвидиве резултате у њиховоj будућности. Силна донирана гласила прозападне провениjенциjе, ниjесу у посљедњих петнаест година плаћана превасходно да пишу против Срба и оцрњуjу њихову борбу у посљедњем рату. На првом мjесту су исплаћивана да прешућуjу.

Дошли смо до тога да о Јасеновцу слободниjе можемо причати у Јерусалиму, него у Бањоj Луци. Стидимо се чињеница о сопственоj прошлости, jер су радови на ту тему слабо плаћени и не добиjаjу награде по филмским фестивалима. Не пада ми напамет да констрастирам шта чине други народи, када jе заштита њиховог наслиjеђа у питању. Мене занима шта ћемо ми учинити?

Видовдан jе – прогледаjмо!

Фронтал - Једини ћирилични портал западно од Дрине

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: