Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Danas marš “Stazama egzodusa” Srba iz Vozuće

Marš “Stazama egzodusa” održava se danas u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Vozuća: Marš "Stazama egzodusa" (arhiv) Foto: SRNA
Vozuća: Marš “Stazama egzodusa” (arhiv)
Foto: SRNA

U maršu koji je u 7.30 časova krenuo iz iz mjesta Tumare na Ozrenu, koji organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, učestvuje i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prisustvovaće obilježavanju stradanja u 14.00 časova u mjestu Stog, gdje će nakon marša, u Crkvi Svetog Georgija, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Iz Organizacionog odbora navode da je riječ o jubilarnoj 10. manifestaciji koja je uvrštena u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće.

Riječ je o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Malčići- Kvrga-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpske glave „vrijedile“ 1.000 do 3.000 maraka

Danas obilježavanje stradanja ubijenih Srba

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: