fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DANAS 27 GODINA OD UBISTVA 18 CIVILA U PAULIN DVORU

 Navršilo se 27 godina od kada su hrvatske snage u kući Andrije Bukvića u Paulin Dvoru kod Osijeka ubile 18 civila /17 Srba i jedan Mađar/ koji su se tu nalazili u nekoj vrsti kućnog pritvora, prosječne starosti 64 godine.

Spomenik Paulin Dvor

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila, njihovi posmrtni ostaci odvezeni su sa mjesta zločina i skriveni na prostoru vojnog skladišta Lug kod Čepina, tako što je „grobnica“ prekrivena starim rashodovanim vozilima, dok je na mjestu zločina ostavljen skalpirani leš Dare Vujnović /57/, koja je zetečena i ubijena van „kuće smrti“.

S ciljem uništavanja tragova zločina, zločinci su kuću Andrije Bukvića dan po ubistvu eksplozivom sravnili sa zemljom, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“.

Glavni štab Hrvatske vojske je po primanju informacije o događaju pro forme naredio istragu, koja se pretvorila u strogo čuvanu tajnu, a o ovom zločinu se ponovo počelo govoriti tek krajem novembra 1996. godine kada je tadašnji
komadant Drugog zbornog područja, general Đuro Dečak od tadašnjeg šefa Hrvatske izvještajne službe Miroslava Tuđmana tražio mišljenje o prelokaciji posmrtnih ostataka.

Ubrzo poslije toga, 12. decembra, počela je njihova ekshumacija i „pakovanje“ u bijelu plastičnu burad.

Sredinom januara 1997. godine, na sastanku koji je u strogoj tajnosti održan u Osijeku, za novu „grobnicu“ paulindvorskih žrtava odabrana je oko 500 kilometara udaljena lokacija Rizvanuša na Velebitu, nedaleko od Gospića.

Pod nadzorom Siguronosno-informativne službe na čijem je čelu tada bio pukovnik Ante Gugić, i uz pratnju i znanje Kriminalističkog sektora Vojne policije, na čijem čelu je bio major Ante Glavan, transport „opasnog tereta“ obavila je Karlovačka inženjerijska brigada Hrvatske vojske.

Posmrtne ostatke paulindvorskih žrtava na lokaciji Rizvanuša pronašli su i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine.

Godinu dana kasnije, porodice su ih identifikovale na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i većinu od njih sahranile u zajedničku spomen-grobnicu u njihovom selu, koju su sami izgradili i finansirali.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva izvršenog u Paulin Dvoru, u martu 2003. godine optužena su samo dvojica pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske kao neposredni izvršioci, iako ih je bilo mnogo više.

Na suđenju, koje je potrajalo sve do 2013. godine, pravosnažno su osuđena oba optužena – Nikola Ivanković na 15 i Enes Viteškić na 11 godina zatvora.

Iako je proteklo 27 godina od zločina u Paulin Dvoru, hrvatsko pravosuđe za ovaj zločin još nikoga nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti, kao ni one koji su prikrivali, odnosno naredili, organizovali i realizovali premještanje posmrtnih ostataka žrtava.

Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj 1991. godine, u Paulin Dvoru je živjelo ukupno 168 stanovnika od čega 147 Srba, devet Jugoslovena, četiri Hrvata i osam ostalih.

Međutim, prema popisu iz 2011. godine, u tom selu je živjelo ukupno 76 žitelja, ali njihova nacionalnost nije navedena.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Paulin Dvor mjesto zločina – sjeđamo se 21 godinu poslije

Godišnjica stradanja Srba u Paulin Dvoru

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: