fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЋИРКОВИЋ: НЕСТАЈЕМО!

У надлежности српске општине Косово поље остали су само послови матичне службе и издавање потврда о кућноj заjедници, те докумената потребних за остваривање права на социjална давања…

Припремљена локациjа за тржни центар у Косову Пољу

Припремљена локациjа за тржни центар у Косову Пољу

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

Предсjедник Привременог виjећа српске општине Косово Поље Љубиша Ћирковић упозорава да овоj општини приjети гашење и потпуно исељавање десеткованог српског становништва.

На дан повлачења српске воjске и полициjе jуна 1999. године у Косову Пољу jе живjело око 20.000 Срба и Црногораца, а данас их jе нешто више од 800?!

Срби су остали да живе у потпуно изолованом селу Кузмин, у урбаном диjелу градића, и у диjелу села Бресjе, коjе се нашло на удару „новокомпонованих“ албанских бизнисмена.

„Нестаjу институциjе државе Србиjе“, каже Ћирковић и истиче да су томе доприниjели Албанци и странци, али и сами Срби и Црногорци те држава Србиjа.

Косовопољци, познати по стварању Српског покрета отпора jош краjем осамдесетих година прошлог виjека, одмах по уласку НАТО-а постали су мета албанских екстремиста.

Паљевине, убиства и киднаповања покренули су талас исељавања. Све што jе било пунољетно морало jе да бjежи и спашава главу. Остаjали су углавном стари и изнемогли, коjи су дотучени у мартовском погрому 2004 године.

Из године у годину власти Србиjе оглушивале су се о апеле за помоћ. Увjеравале су Косовопољце да држава неће дозволити гашење општине по чиjем се називу препознаjе косметски Србин.

Ипак, управо су власти из Београда прихватиле нову косовску општину Грачаница са териториjалном организациjом коjа обухвата села Угљаре, Бресjе и Батусе, без коjих српска општина Косово Поље остаjе мртво слово на папиру.

„Остаjе нам да се молимо Богу, jер од других не очекуjемо помоћ нити се било чему добром надамо“, каже Ћирковић Срни.

Он jе резигниран што jе мjесто Угљаре, где су смjештене српска општина, Дом здравља, осмогодишња школа, вртић и обданиште, те библиотека и jавна предузећа – припоjено Грачаници.

У надлежности српске општине Косово поље остали су само послови матичне службе и издавање потврда о кућноj заjедници, те докумената потребних за остваривање права на социjална давања.

Све друго jе прениjето на Грачаницу и нове косовске власти, а ускоро ће бити одузете и преостале надлежности, пошто су Београд и Приштина размиjенили матичне књиге.

О смишљеном гашењу српске општине Косово поље свjедочи одлука руководства општине Грачаница да у центру села Угљаре, на локациjи гдjе jе била предвиђена градња стамбеног блока намjењеног повратницима, изгради тржни центар.

„Комуналци из општине Грачаница без икакве консултациjе уклонили су контеjнере у коjима jе било смештено десетак расељених породица.

Рекли су да планираjу гардњу пословног простора – тржног центра на локациjи уз сам обjекат недовршеног Дома здравља“, наводи Ћирковић и тврди да jе у питању смишљен прогон српских институциjа и подстрекавање исељавања.

Мjештани Угљара схватили су да им нема опстанка уколико се изгради тржни центар на педесетак метара од школе и на двадесет метара од Дома здравља.

„Продаjа имања и кућа узима маха, па се плашим да у том тржном центру, изузев Албанаца, нико други неће трговати“ – закључуjе Ћирковић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД НАБИЈАЊА НА КОЛАЦ ЂОРЂА МАРТИНОВИЋА У БЛИЗИНИ ГЊИЛАНА

МАНАСТИР УБОЖАЦ КАО УЗОР ЗА ОПСТАНАК

БОЉЕВЧАНИ САМИ ПОД НЕБОМ

КОСОВО – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: