Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Čikaška prevara

Datum objave: subota, 10 decembra, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Pozivam Savu Štrpca na TV duel – da pred očima Srbije i Krajišnicima predočimo stavove i iznesemo konkretne dokaze

Vasika Tenkeš
Vasika Tenkeš

miodrag-linta

Povodom teksta „Izdaju krajiških interesa ne mogu da mu oprostim“, od 21. novembra

„Politika“ je objavila reagovanje Save Štrpca, predsednika „Veritasa“, na moj tekst „Ponižavajuća donacija MPRI“, objavljen 17. novembra. Savo Štrbac je u svom reagovanju na moje otvoreno pismo javnosti, u nedostatku argumenata, primenio metod „napad je najbolja odbrana“. Omalovažavanjem mog imena pokušao je da prikrije sopstvenu odgovornost za saučesništvo u velikoj prevari 200.000 prognanih Krajišnika u zločinačkoj akciji „Oluja“.

Vrhunac licemerja predstavlja Štrpčeva izjava da ne može da mi oprosti izdaju krajiških interesa. U prilog navedenoj optužbi iznosi veliku laž da sam potpisao ugovor sa Vladom Hrvatske. Prava je istina da sam juna 2008, u svojstvu predsednika Srpskog demokratskog foruma, potpisao Sporazum o saradnji sa hrvatskim Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva u vezi tzv. programa stambenog zbrinjavanja. Sporazum o saradnji potpisan je na inicijativu kancelarija UNHCR-a u Zagrebu i Beogradu s ciljem da se pomogne rešavanju problema bivših nosilaca stanarskog prava koji su se dobrovoljno prijavili za tzv. program stambenog zbrinjavanja. To je podrazumevalo, pre svega, pružanje pravnih i drugih saveta.

Sporazumom o saradnji navedene aktivnosti su realizovane od 1. juna 2008. do 21. decembar 2008. godine. Srpski demokratski forum je za realizaciju ovih aktivnosti dobio putem računa od hrvatskog ministarstva 350.000 kuna ili oko 46.000 evra, koji su u većoj meri potrošeni za plate osam angažovanih stručnih lica zajedno s plaćenim doprinosima i svim pratećim troškovima. Obaveza stručnih lica je bila da uspostave kontakt i obiđu više od 1.000 izbegličkih porodica koje su živele u Beogradu i centralnoj Srbiji, a podneli su zahtev za tzv. program stambenog zbrinjavanja. Identičan sporazum o saradnji sa hrvatskim ministarstvom potpisao je juna 2008. i predsednik novosadskog Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo, ali Štrbac njega nikada nije optužio za izdaju krajiških interesa.

Apsolutna je laž, koju iznosi Savo Štrbac, da sam se ja decembra 2008. na sastanku delegacija Srbije i Hrvatske u Ženevi, koju su predvodili tadašnji potpredsednici vlada Jovan Krkobabić i Jadranka Kosor, pojavio u hrvatskoj delegaciji i da je zbog toga Srpski demokratski forum dobio 350.000 kuna (oko 46.000 evra).

Podsećanja radi, na inicijativu tadašnjeg Visokog komesara UN za izbeglice Antonija Gutereša 10. i 11. decembra 2008. u Ženevi je održana konferencija posvećena traženju rešenja u pet država sa produženim izbeglištvom (jedna od njih bila je i Srbija). Na preporuku tadašnjeg šefa Kancelarije UNHCR-a u Srbiji Lenarta Kocelajnena, bio sam učesnik pomenute dvodnevne konferencije u Ženevi. Dokumentacija o tome postoji u beogradskoj kancelariji UNHCR-a.

Takođe, na inicijativu tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije, sada pokojnog Jovana Krkobabića, 27. januara 2009. u zgradi vlade, zajedno s predsednikom Koordinacije izbegličkih udruženja Milojkom Budimirom, potpisao sam tekst podrške stavovima iznesenim u platformi Vlade Srbije od 6. decembra 2008. i u dokumentu pod nazivom „Non paper“. Navedeni dokument izradilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 21. januara 2009. i u njemu se navodi devet problema sa kojima se suočavaju izbeglice i srpski povratnici u Hrvatskoj. Nepobitna je činjenica da potpredsednik Jovan Krkobabić sigurno ne bi tražio moju pismenu podršku platformi vlade Srbije i „Non paperu“ da je smatrao da sam izdao krajiške interese. Dokumentacija i o tome postoji u Vladi Srbije.

Treća laž Save Štrpca je da imam tri aktivne nevladine organizacije. Ja sam predsednik udruženja Savez Srba iz regiona. Srpski demokratski forum i Koalicija udruženja izbjeglica imaju svoje predsednike i organe predviđene statutom koji samostalno odlučuju o realizaciji postavljenih programskih ciljeva i aktivnosti. Na čelu Srpskog demokratskog foruma je gospođa Smiljana Bjelivuk, a na čelu Koalicije udruženja izbjeglica gospodin Mile Šapić. To svako može lako da proveri u Agenciji za privredne registre.

Umesto da odgovori na konkretna pitanja o sramnoj nagodbi pred Federalnim sudom u Čikagu, Štrbac besmislenim piskaranjem po štampi, iznošenjem laži i blaćenjem mog imena pokušava da pobegne od odgovornosti.

Zato sada javno pozivam Savu Štrpca na TV duel – da pred očima Srbije i Krajišnicima, koji su raseljeni po celoj planeti, predočimo stavove i iznesemo konkretne dokaze. Dotad ostajem pri tvrdnji s početka teksta da su sklapanjem sramne i ponižavajuće nagodbe Savo Štrbac i njegov „Veritas“ saučesnici u velikoj prevari više od 200.000 proteranih Krajišnika. Ukoliko ne želi TV duel, ovom izjavom mu, kao vrsnom pravniku, dajem priliku da me tuži za klevetu. Štrpcu koji kaže da je „Amerika za razliku od Srbije uređena država“ poručujem da verujem u naš pravosudni sistem i da sam spreman da u sudskom procesu branim istinu.

Predsednik Saveza Srba iz regiona

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Otvoreno pismo javnosti predsjednika Saveza Srba iz regiona …

REAGOVANjE: Štrbac je izrekao najmanje tri laži o sudskoj …

Optužbe preko leđa Krajišnika | Jadovno 1941.

Krajišnici protiv MPRI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top