fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ČEDOMIR ANTIĆ – Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Čedomir Antić

Piše: Čedomir Antić

Pišem Vam javno zato što sam uveren da službena pisma shvatate lično. Ne pišem Vam da bih Vas hvalio jer mislim da Vam takva obraćanja štete i da ih odavno sami podstičete. Želim da se javnost osvedoči da i Vi znate. Zato Vam pišem na ovaj način.

Regionalna politika koju vodite doživela je potpuni neuspeh. Vi naravno, neprekidno procenjujući raspoloženje prosečnih birača i oslanjajući se na pohvale koje Vam izriču predstavnici nekoliko evropskih i jedne prekookeanske države, jamačno mislite suprotno i ovo moje obraćanje primili bi ste kao ozbiljno samo kada bih i ja mogao da se pohvalim da bi za mene glasalo bar dva miliona birača. U tom slučaju bi me predali Pinku i Informeru umesto da odgovorite.

Uveravam Vas, gospodine predsedniče srpske vlade, da grešite. Vi mislite na sledeće izbore – ja na decenije… Sigurni ste da ste uhvatili Boga za bradu i videli Aneglu Merkel kako se smeje… Ja sam pak začuđen što neko Vaše pameti i obrazovanja ne pomišlja gde su ona trojica Srba koji su pre Vas, tokom proteklih dvadeset pet godina, imali podršku više od dva miliona građana…

Vas hvale, srpski premijeru, a srpski narod koji živi u našim zemljama izvan granica otadžbine obespravljaju. Mislite li da je to slučajna koincidencija ili je, možda, prvo posledica drugog?

No, ako se bar ne pribojavite Miloševićeve sudbine, ako bi Vam bilo drago da služite kao neka krpa ili Tadić… Zar Vam je promakao bizarni obrazac kod Sremsko-Baranjske oblasti i Severnog Kosova? Tiranin kome ste nekad držali govor na mitingu sahrane, dozvolio je obespravljivanje Srba iz Vukovara, baš kao što su Vaše vlade prihvatile uključivanje Severa u „Republjik Kosova“. Milošević je pustio da Erdutski sporazum nikada ne bude sproveden i da Zajedničko veće opština u Slavoniji bude samo nevladina organizacija. Ista sudbina se smeši Zajednici srpskih oština na Kosovu. U Vukovaru je poruka Srbima upućena kada je sporazumu naklonjeni Slavko Dokmanović uhapšen i poslan u Hag. U smrt. Na Kosovu je pobornik sporazuma i popuštanja, Oliver Ivanović, takođe uhapšen i danas je žrtva…

Vidite li sudbinu prijatelja političara i birokrata čijom se naklonošću dičite? Želite li sudbinu „garanata mira“, „reformskih šampiona“, „mr Juropa“ iz Beograda – koji su svi postali politička arheologija? Ili se možda nadate sudbini članova tog političkog harema iz Azije i Afrike…?

Sedmi godišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu, koji je objavio Napredni klub, govori da stanje ovih prava nije bilo gore čitavu deceniju… Prava Srba u Hrvatskoj gaze duboko podeljene i radikalizovane elite. Srpski narod i Srbija nisu učesnici sukoba, već izgovor i most pomirenja dve sukobljene Hrvatske. Nepromišljena politika Srbije, opterećena prošlošću dvojice čelnih političara, takođe je doprinela ovome. Note i pozivi ne vrede. EU namerno sve predstavlja kao pitanje manjinskih prava, za koja nije nadležna. No, pošto se ovako razlikuje obim prava raznih manjina u Hrvatskoj, reč je o kršenju ljudskih prava. Vi ne možete da promenite strane političare koji na mržnji grade politike i pravdaju karijere… Ali možete li da prestanete da gasite ustanove koje štite srpski narod izvan Srbije? Možete li da u svakoj ovakovoj situaciji kao odgovor povećate danas simbolična budžetska sredstva za Srbe izvan Srbije?

Odakle Vam pravo da se uopšte oglašavate o referendumu koji u Republici Srpskoj treba da zaštiti dejtonski ustav? Ako niste spremni da zaštitite autonomiju Srpske od onih drugara koji misle da su entitetska policija i ministarstvo poljoprivrede protivni evropskim reformama a trpe ih u desetak država unije, onda se bar ne izjašnjavajte. Znate li da se stranka Vašeg prijatelja Bakira Izetbegovića u maju 2015. programski opredelila za ukidanje Republike Srpske?

Srpski premijeru, da li ste reagovali kada je premijer Crne Gore izjavio da su Crnoj Gori mnogi hteli da nametnu „tuđinski jezik“ umesto „svog crnogorskog“, a tim – srpskim jezikom govori većina građana Crne Gore?

Šta je sa pravima Srba u Raminoj Albaniji? Znate li da plaćaju 700 evra kazne ako se izjasne drugačije nego u vreme staljinizma?

Ima, gospodine predsedniče vlade još pedesetak ovakvih činjenica… Na putu ka Evropskoj uniji, koji će trajati još najmanje deceniju, a možda i nekoliko puta toliko, neće nam pomoći ako žrtvujemo četvrtinu srpskog naroda. Naprotiv. Ni deklarativne izjave tu ne pomažu… Ni domaći zadaci Vašeg ministra koji tvrdi da je posle Vas u celom narodu po kalibru drugi patriota, kome ste prepustili da se bavi Srpstvom u čemu ima uspeha koliko i u imitiranju Majkovskog, Lorke i Nerude.

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

USKORO KNjIGA „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ – Jadovno

KITAROVIĆEVA NIJE SLUČAJNO „OTCIJEPILA“ VOJVODINU

Spomen na Srpsku Krajinu – Jadovno 1941.

presuda u korist velikih sila, podjele i sukobi će ostati

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: