fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Britanski Kanal 4: Da li danas NATO treba da otera Srbe fašiste sa granice sa Kosovom?

Uveče na Savindan 2017. godine, u emisiji vesti britanskog „Kanala 4“ glavni reporter te stanice Aleks Tomson, u pokušaju da opravda nasrtaj NATO-a na Srbiju 1999. godine, nazvao je Srbe „fašistima“.

Kosovo 1999. godine

Glavna tema ovih vesti bila je poseta Tereze Mej Americi – njen sastanak i razgovor sa novim predsednikom. Teme razgovora bile su i uloga NATO-a, zid prema Meksiku i posebno potreba da se prekinu vojne intervencije (zapravo, ratni zločini) jastrebovskih zapadnih vlada.

„Dani britanskih i američkih intervencija su prošlost”, izjavila je Tereza Mej i sa odobravanjem reagovala na Trampovu novu političku doktrinu.

Međutim, komentatoru „Kanala 4”, Aleksu Tomsonu, nije se svidela Trampova nova mirovna politika, te je rekao kako je „ponekad efikasna pretnja međunarodnih snaga” i zapitao: „Da li bi danas NATO bombardovanjem trebalo da otera Srbe fašiste sa njihove granice sa Kosovom?”

Ovaj program „Kanala 4” ne omogućava uključivanje gledalaca i komentarisanje, pa niko nije osporio Tomsonovo neverovatno neznanje. Kosovo je bilo i još je deo Srbije. Srpske trupe nalazile su se na teritoriji i u granicama sopstvene zemlje. One nikada nisu bile zadojene fašističkom ideologijom, već su samo branile svoju zemlju od albanskih terorista u ratu u kome su obe strane napravile zločine.

Tomson se sa nostalgijom prisetio kasnih devedesetih godina prošlog veka:

„Posle jučerašnjeg dramatičnog zaokreta veoma smo daleko od Blerove zamisli o Kosovu, od koje je nastala ʼBlerova i Bušova doktrina‛ – intervencije radi promene vlasti”.

„Ovo je, kako smatram, pravedan rat”, govorio je Bler 1999. godine. „Nije zasnovan na teritorijalnim zahtevima, već na pravim i dostojnim vrednostima. Ne sme se dozvoliti zločinačko etničko čišćenje”.

Bler 1999. godine

Odmah posle pobede NATO-a i OVK, sa Kosova je u etničkom čišćenju proterano oko dve trećine kosovskih Srba, a u pokrajini je sagrađena ogromna američka vojna baza „Bondstil”, druga po veličini baza SAD u Evropi.

Kako je „Njujork tajms” pisao: „Broj bivših američkih zvaničnika koji su se vratili na Kosovo u potrazi za raznim poslovima – sa ugljem i telekomunikacijama, lobiranjem ili sklapanjem raznih unosnih međudržavnih ugovora – toliko je veliki da je prosto čudo što se ne sudaraju.”

Jedna od glavnih podstrekača na rat 1999. bila je Medlin Olbrajt. Kasnije je ona pokušavala da kupi jednu od kosovskih telekompanija, što bi joj, pošto već ima jednu sopstvenu u oblasti, omogućilo potpuni monopol.

Bivši komandant NATO-a, Vesli Klark, postao je predsednik jednog američkog energetskog džina i dobio dozvolu za eksploataciju ogromnih rezervi lignita u pokrajini.

Sam Toni Bler postao je posle rata plaćeni savetnik i Albanaca i Srba, a nekoliko kompanija povezanih sa njim nastojale su da sebi obezbede poslove u regionu.

Toliko o „pravim i dostojnim vrednostima bez teritorijalnih pretenzija”.

Aleks Tomson

Aleks Tomson je, i u drugim prilikama, izveštavao iz Srbije i regiona. Evo nekih njegovih tema:

„Srebrenica, nedovršena priča”,
„Stanje izbeglica u hladnoj Srbiji”
„Migranti u Beogradu spavaju u nemogućim uslovima”

„Kanal 4” spada u glavne medije koji su rado objavljivali stavove pristalica bombardovanja Srbije 1999. godine. Tokom predizborne kampanje ovaj kanal bio je isto toliko protiv Trampa koliko i glavni američki mediji. Međutim, američki birači priredili su im veliko iznenađenje. Glasajući za kandidata koji nije imao izgleda da stigne u Vašington, pokazali su u isto vreme koliko je u oblikovanju javnog mnjenja postala beznačajna uloga TV vesti na stanicama poput „Kanala 4”.

Sa engleskog posrbio: Vojislav M. Stanojčić

(Britić – The British Serb magazine, 27. 1. 2017)

Izvor: Stanje stvari

Vezane vijesti:

BBC: Bombardovali smo Srbiju osiromašenim uranijumom!

Dr Ljubivoje Stojanović: Greh „Milosrdnog anđela“

Dan kad su Srbima oteli Kosovo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: