fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Britak um i ljubav prema rodu

Pećka Patrijaršija - 5. septembar 2011. - Foto: "Jadovno 1941"

Na metohu manastira Žiče određenom još za života sv Save, u Pećkoj Patrijaršiji u crkvi Svetih Apostola “građene po obrazu crkve slavnog Siona i sv. Save Jerusalimskog” narečen je i hirotonisan Vikarni episkop njegove svetosti Patrijarha srpskog sa titulom“Episkop Lipljanski” visokodostojni protosinđel Jovan (Ćulibrk). Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa i ostalog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika pridošlih sa svih kontinenata, ministri Vlade RS, Goran Bogdanović i Ivica Dačić, komandant Kfor – a Erhard Biler i mnogobrojni predtavnici medjunarodnih misija Euleks – a i Kfor – a. Suncem obasjano sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha učinilo je dan svečanijim, a kako nam reče Pećanac koji je prvi put ovde nakon dvanaest godina „Bistrica danas ne huči i ne tuži, peva sa narodom Kosmetskim i sestrinstvom manastira Pećke Patrijaršije”. Okupljeni vernici i mnogobrojni gosti su sa radošću i suzama pozdravili Episkopa Jovana, omiljenog i već poznatog na ovim prostorima po „britkom umu i ljubavi prema rodu”. – Kada čovek sve ovo vidi ne može da ostane ravnodušan i neizmenjen, oči dalje vide, srce dublje oseća – kaže Danilo, koji je došao iz Crne Gore i prethodne večeri prisustvovao narečenju episkopa: „Nikada nisam bio u prilici da vidim taj čin, bilo je svečano i uzvišeno, trpeza u centru crkve na kojoj su hleb i vino, kao praslika tajne večere je nešto što će ostati neizbrisiva slika u mom životu.“

„I tražiti volju Božiju za sebe i narod moj, biće moj glavni zadatak kao episkopa i to sa Vašom Svetosti i braćom arhijerejima“ – rekao je u svojoj besedi, episkop Lipljanski Jovan, u kojoj je obraćajući se Patrijarhu i arhijerejima SPC, rekao: „Jer ako nas čemu uči Sveta zemlja i sveštena istorija, to je da propast dolazi tamo gde nema saveta, gde je premudrost u savetu mudrih” – Sa Isaijom gde ču glas Gospodnji: koga ću poslati i ko će nam ići, odgovaram Vašem sveštenom saboru i sveštenom pozivu i govorim – pošalji mene, a onima koji nam danas govore gde je vama žito i vino misleći da smo oboreni i rasuti, govorimo, gle ovog naroda okupljenog ovde koji se kao pšenica mleo zubima zverova i sabrao se ovde kao onaj hleb što smo prelomili i razdelili po gorama, sabran postade jedan – rekao je Episkop Jovan, koji će na radost vernika Eparhije raško – prizrenske stolovati u Pećkoj Patrijaršiji. Majka episkopa Jovana je rekla: „Ja sam srećna majka”, primajući čestitke prisutnih jer su svi želeli da je upoznaju. Među zvanicama su bili prijatelji Episkopa Jovana profesor Tomas iz Rima i profesor Rafael Israeli iz Jerusalima koji su došli da prisustvuju hirotoniji.Ssložili su se u oceni da je „Jovan neverovatna i potpuno posebna osoba beskrajnog intelekta. Nakon trpeze ljubavi u porti manastira Pećke Patrijaršije se začula pesma. „Radosnijeg dana u teškim vremenima od današnjeg nije bilo – rekao je starina „od Doboja”.

Izvor: TV Most

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: