Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Britak um i ljubav prema rodu

Datum objave: utorak, 6 septembra, 2011
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Pećka Patrijaršija - 5. septembar 2011. - Foto: "Jadovno 1941"

Na metohu manastira Žiče određenom još za života sv Save, u Pećkoj Patrijaršiji u crkvi Svetih Apostola “građene po obrazu crkve slavnog Siona i sv. Save Jerusalimskog” narečen je i hirotonisan Vikarni episkop njegove svetosti Patrijarha srpskog sa titulom“Episkop Lipljanski” visokodostojni protosinđel Jovan (Ćulibrk). Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa i ostalog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika pridošlih sa svih kontinenata, ministri Vlade RS, Goran Bogdanović i Ivica Dačić, komandant Kfor – a Erhard Biler i mnogobrojni predtavnici medjunarodnih misija Euleks – a i Kfor – a. Suncem obasjano sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha učinilo je dan svečanijim, a kako nam reče Pećanac koji je prvi put ovde nakon dvanaest godina „Bistrica danas ne huči i ne tuži, peva sa narodom Kosmetskim i sestrinstvom manastira Pećke Patrijaršije”. Okupljeni vernici i mnogobrojni gosti su sa radošću i suzama pozdravili Episkopa Jovana, omiljenog i već poznatog na ovim prostorima po „britkom umu i ljubavi prema rodu”. – Kada čovek sve ovo vidi ne može da ostane ravnodušan i neizmenjen, oči dalje vide, srce dublje oseća – kaže Danilo, koji je došao iz Crne Gore i prethodne večeri prisustvovao narečenju episkopa: “Nikada nisam bio u prilici da vidim taj čin, bilo je svečano i uzvišeno, trpeza u centru crkve na kojoj su hleb i vino, kao praslika tajne večere je nešto što će ostati neizbrisiva slika u mom životu.”

“I tražiti volju Božiju za sebe i narod moj, biće moj glavni zadatak kao episkopa i to sa Vašom Svetosti i braćom arhijerejima” – rekao je u svojoj besedi, episkop Lipljanski Jovan, u kojoj je obraćajući se Patrijarhu i arhijerejima SPC, rekao: “Jer ako nas čemu uči Sveta zemlja i sveštena istorija, to je da propast dolazi tamo gde nema saveta, gde je premudrost u savetu mudrih” – Sa Isaijom gde ču glas Gospodnji: koga ću poslati i ko će nam ići, odgovaram Vašem sveštenom saboru i sveštenom pozivu i govorim – pošalji mene, a onima koji nam danas govore gde je vama žito i vino misleći da smo oboreni i rasuti, govorimo, gle ovog naroda okupljenog ovde koji se kao pšenica mleo zubima zverova i sabrao se ovde kao onaj hleb što smo prelomili i razdelili po gorama, sabran postade jedan – rekao je Episkop Jovan, koji će na radost vernika Eparhije raško – prizrenske stolovati u Pećkoj Patrijaršiji. Majka episkopa Jovana je rekla: “Ja sam srećna majka”, primajući čestitke prisutnih jer su svi želeli da je upoznaju. Među zvanicama su bili prijatelji Episkopa Jovana profesor Tomas iz Rima i profesor Rafael Israeli iz Jerusalima koji su došli da prisustvuju hirotoniji.Ssložili su se u oceni da je „Jovan neverovatna i potpuno posebna osoba beskrajnog intelekta. Nakon trpeze ljubavi u porti manastira Pećke Patrijaršije se začula pesma. “Radosnijeg dana u teškim vremenima od današnjeg nije bilo – rekao je starina „od Doboja”.

Izvor: TV Most

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top