Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Borislav Komad: “Ratovanje” u muzeju!

“Ni jednog jedinog trenutka nisam osećao strah, jer nas nije napala Rusija” – “raportirao” je Nedeljković i ostavio bez teksta gosta iz Pentagona

Borislav Komad
Borislav Komad

Ma koliko male i slabo naoružane države, ukoliko im je osnovna karakteristika moral i duh, u stanju su da se suprotstave silnicima, pogotovo u ovim istorijski turbulentnim vremenima kada se sve više zvecka oružjem, a sila sve više zamenjuje pravo i pravdu.

Bezbroj puta citiran je Karl Filip fon Klauzevic, pruski general i vojni istoričar koji je u svojim delima isticao raznorazne aspekte rata, ali je najviše upamćena njegova rečenica kako je “rat samo nastavak politike, ali samo drugim sredstvima”. Preminuo već daleke 1831. godine i sahranjen u poljskom gradu Vroclovu, nije se, međutim, u svojim zapaženim delima dovoljno bavio duhom i duhovitošću koji su i te kako snažno oružje kao nadnastavak kada se govori o ratu i politici.

Ali su se, srećom, tom temom pozabavili mnogi drugi, a među njima i naš čova, Petar Nedeljković, vodič u Muzeju vazduhoplovstva na surčinskom aerodromu! Da je upoznao njegov duh, Fon Klauzevicevo delo bilo bi daleko sadržajnije.

Primer prvi: prilikom jedne posete muzeju, predstavnik Pentagona, na čelu sa pukovnikom avijacije SAD, ugledavši “posmrtne ostatke” tzv. nevidljivog aviona, prokomentarisao je rečima da je ovaj ponos vojne sile njegove zemlje bio ništa drugo nego samo “tehnički kvar”.

“Da, u pravu ste pukovniče. Taj kvar je, međutim, prouzrokovan udarom rakete koju je ispalila jedinica Vojske SRJ pravo u motor ‘nevidljivog’!

Jenkiju đavo nije dao mira, pa je vodiča muzeja upitao da li je on, Petar Nedeljković, bio učesnik rata iz 1999. godine?

“Od prvog do poslednjeg dana pukovniče”.

“Da li ste se plašili jer je na vas nasrnula najveća vojna sila sveta”, primećuje pukovnik.

“Ni jednog jedinog trenutka nisam osećao strah, jer nas nije napala Rusija” – “raportirao” je Nedeljković i ostavio bez teksta gosta iz Pentagona.

Primer drugi: znatiželjni zagrebački novinar, gledajući ostatke ruševine letelice SAD, tvrdio je vodiču kako ima pouzdane podatke da je Vlada SRJ prodala Kinezima najvitalnije delove “nevidljivog”.

“Grešite gospodine, odgovara Nedeljković. I da smo to uradili, učinili bismo to besplatno, jer poklone prijateljima ne naplaćujemo!”.

Nego da se vratimo fon Klauzevicu. Delo bi mu bilo potpunije i razumljivija rečenica samo uz uslov da su duh i duhovitost naroda, ipak, nadgradnja i rata, i politike, što se ponajbolje pokazalo u dijalozima stranih gostiju i vodiča Muzeja vazduhoplovstva, jer se i u propovedima ne kaže slučajno “u ime Oca, Sina i Svetog Duha”. Amin

Autor: Borislav Komad, novinar

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kako se „noćni soko“ strmoglavio u blato | Jadovno 1941.

Mi smo oborili komandanta američke avijacije | Jadovno 1941.

Dan kada je srušen mit o „nevidljivom“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: