fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бојан Вегара: НАЈМЛАЂИ ЛОГОРАШ СИЛОСА

Лео Капетановић је најмлађи логораш из Силоса у Тарчину.
Лео Капетановић; ФОТО: Снимак екрана

Аутобусом је дошао са Илиџе код бабе Савке у засеок Равне, код села Луке надомак Тарчина, одмах послије првих барикада у Сарајеву. Инсистирао је да иде код бабе, јер на Илиџи је напето и не зна се ко ће доћи на врата.

Било му је досадно у стану у Лужанима. Код бабе бар може да се игра са рођацима у селу, а и близу је шума. Тако је Лео почетак рата дочекао код бабе и нашао се на муслиманској страни и то одвојен од родитеља за које не зна ништа. Знао је само да је Илиџа српска, али више од тога није могао да зна.

Онда су једног хладног мајског јутра дошле комшије муслимани и покупили све мушкарце из села и одвели их у Силос у Тарчину. Лео је остао са бабом и нико од муслимана није знао ни да је ту. Баба Савка и Лео су почели да живе опрезно и у страху. Све је почело да личи на ђедове приче о Другом свјетском рату и страдању Срба у НДХ. Ноћи би биле пуне страха, а дању су се склањали од комшија муслимана.

Једног јутра баба је чистила двориште и њиве око куће. Наложила је ватру и спаљивала грање, те остали, преко зиме накупљени, отпад и коров. Лео се вртио око ватре и одједном се сјетио метака од прашљива. Отишао је по њих и сачекао да се баба одмакне од ватре, а онда их бацио у ватру. Почело је право пуцање и дјеловало је да неко рафала. Лео се смијао како је препао бабу, а баба је на њега загаламила. Ушли су у кућу.

Није прошло ни десетак минута појавили су се муслимански војници. Опколили су кућу и тражили да Лео изађе и покаже им пут према Лепеници. Лео кад је изашао и кренуо, један по један излази из шуме и почињу подругљиво говорити:

-Ево нама четничког курира!

Убрзо су Леа зграбили, свезали му руке и ставили му повез преко очију. Одвукли су га у оближњу сеоску школу. Ту су наставили да тврде да су ухватили четничког курира. Поливали га хладном водом, шамарали га и тражили да им каже гдје четници држе стражу у селу под хрватском контролом, гдје живе Леови кумови Тешићи… Како није знао, они су наставили све више да га туку. Чуо је само да га питају.

-Гдје вам је радио станица, гдје вам је оружје сакривено? Мајку ли ти четничку јебем, говори!

Лео је само згрчио цијело тијело, а сузе које су се на почетку испитивања појавиле, нестале су од тог страха и шока. Ћутао је. А онда је један рекао, да пружи руку. Кад је пружио руку рекао му је тај муслиман да ће му све један по један прст одсјећи, а онда једно по једно ухо ако не каже гдје је оружје. Лео је и даље ћутао. Није знао ништа о радио станици и оружју. Знао је само да су одведени и они који су имали оружје и предали, као и остали мушкарци који нису имали оружје. Ћутао је и гледао у једну тачку. Чуо је само кад му је један рекао.

-Сад ћеш ти у Тарчин, па ћеш доле пропјевати кад ти комад по комад меса буду сјекли, мајку ти четничку јебем!

silos.jpg
Логор Силос; ФОТО: Снимак екрана

Убрзо су му поново ставили повез преко очију и убацили га у ауто. Повез су му скинули и познао је да је код Дома културе у Тарчину. Ту су поново почели да га испитују и малтретирају. Касније су промјенили причу и обећавали му безбједност и да му длака с главе неће фалити, ако каже гдје је оружје и радио станица. Лео је ћутао и поново гледао само у једну тачку.

Колико је ту био времена и шта су му све говорили више није ни памтио. Сузе су нестале још прије пар сати и помирио се да је то његов крај. Чуо је само кад су му рекли.

-Устај, идеш у Силос са осталим четницима!

Зграбили су га и одвели у Силос. Кад су се отворила врата ћелије и кад су га унутра грубо убацили чуо је само.

-Сине Лео одкуд ти овдје?

Подигао је главу и угледао Ненада Алексића, који му је био мајчин полубрат и који је ухапшен кад и остали мушкарци из села. Сви су се чудили откуд Лео у Силосу, нико од логораша није могао да дође себи јер довели су дијете од непуних 14 година. Није стигао ни да им исприча све, кад се отворише врата и у ћелију убацише неког момка од двадесетак година, који је био сав од крви и деформисаног лица. А чувар са зида изнад ћелије им рече.

-Ето вам четничког снајперисте, мајку ли вам свима јебем!

Сви су сјели и настала је тишина. На сред ћелије лежао је пребијен момак, ни жив ни мртав. Није то био никакав снајпериста, већ Ранко Голуб из оближњег села, тек ухваћен у покушају бјекства на нашу страну. Лео је гледао његово црно и отекло лице.

Онако изгубљен у времену Лео није ни примјетио кад је пала ноћ. Дрхтао је од хладноће и скупио се сав у гуту. Имао је само на себи панталоне и мајицу кратких рукава. У Силосу је темпаратура увијек десетак степени нижа него напољу, јер то је складиште за жито направљено од дебелог бетона у које не допире ни трачак свјетлости.

А онда су се поново отворила врата ћелије и настао је хаос. Тукли су их ногама, рукама, палицама, пушкама… Леа је зграбио Миладин Мићевић и заједно са Ненадом Алексићем заштитио га својим тијелом. Кад је крвави пир завршен настала је тишина. Лео се само скупио и покушавао да заспи.

Није знао ни кад је свануло. Хладноћа и глад му нису дозвољавали да било шта примјети. Логораши су га премјестили од врата ћелије, јер оне до врата туку највише. Ту је нашао мјесто и на њему је остао наредних 14 дана.

За тих 14 дана добијао је исто што и остали затвореници, а то је трећина кришке хљеба и нека засољена течност у коју стражари пишају. То хљеба би појео али те спирине није јео. Неколико пута му је један од стражара Емин бацио кришку хљеба. Знао му је бабу и ђеда, па се сажалио на Леа.

Након 14 дана чули су у ћелији да долази Црвени Крст да их попише. Одједном сви погледаше у Леа и рекоше му.

-Кукај мали да те боли стомак и глава, ово ти је шанса да идеш баби. Они покупе најгоре и најпребијеније и сакрију их, или их пусте кући на пар дана кад чују да долази Црвени Крст. Зови мали стражара, кукај и запомажи.

Лео пристаде и почеше да дозивају стражара. Након неколико минута врата су се отворила и ушао је стражар. Извео је Леа и одвео га у неку канцеларију. Након пар минута појавио се доктор и неколико њих из управе логора Силос. Лео га је погледао и видио да има неких 35 година и да дјелује љубазно. Почео је да се превија. Доктор га је испитивао шта га боли, а Лео је само говорио.

-Глава и стомак ме боле.

А онда би се савио и наставио да глуми страшне болове. Доктор није могао да утврди да ли је болестан и само га је сажаљиво гледао. Лео је за 14 дана изгубио пола своје тежине. Био је скоро живи леш. Изашао је и донио му сендвич и рекао му.

-Поједи тај сендвич, можда те прође стомак.

Погледао је у стражаре и управнике логора и рекао им.

-Пустите га кући, изгладнио је, болестан је. Изгладнио је, дијете је то. Они пристадоше и онда му рекоше.

-Идеш кући код бабе док не прође Црвени Крст. Немој да случајно из куће излазиш и идеш негдје. Убићемо те чим те видимо ван куће. А кад прође Црвени Крст поново си наш. У том им доктор рече.

-Дајте ауто нек га одбаци.

-Какво ауто докторе, па немамо ми аута да четнике развозимо. Мрш’ кући, мали!

Лео изађе и одведоше га на капију. Тамо њих неколико стоји и сви му се ругају.

-Шта је четник, шта си се савио? Идеш кући док не прође Црвени Крст, а онда си опет наш.

Лео је само чуо гласан смијех и излетио је преко капије. Пожурио је и само је корачао не гледајући ништа око себе. Руком је само стезао панталоне које су му биле, након 14 дана логора, превелике и спадале су. Након неколико километара ходања дошао је до бабе. Баба кад га је угледала почела је да плаче и да га љуби. Лео јој само рече.

-Баба дај да једем.

Баба изнесе шта је имала, а Лео немилице поче да трпа у уста. Баба му исприча да је неколико пута долазила до Силоса и доносила му пакет и пресвлаку, али су је отјерали а пакет узимали себи. Још није себи дошао, а баба му рече.

-Ноћас ми сине преко шуме идемо код кумова Тешића, ти се спреми и кад ноћ падне идемо.

Лео се сложио са бабом и кад је пала ноћ кренули су. Ишли су шумом, па кроз нека села. Лео се окретао око себе. Страх га није попуштао и само је мислио о томе, шта ако га ухвате и врате у Силос. Није ништа о томе говорио баби, само је корачао и помало дрхтао од својих мисли. Пазили су да их нико не препозна, јер баба није у димијама. А онда су дошли након сат и по хода код кумова.

Лео није још увјек био сигуран да је на сигурном. Ни кад су успоставили везу са нашом страном и договорили да их предају нашима на Кобиљачи, Леа није напуштала неровоза. Тек кад је прешао на нашу страну и познао рођаке Вулиће у Раковици, страх га је попустио. Ноћио је ту, а сутра су његови дошли по њега и одвезли га на Илиџу. Радости није било краја, а рат је постао подношљив.

Чуо је од касније размјењених из села, да су га тражили кад је прошао Црвени Крст.

Лео Капетановић је најмлађи логораш из Силоса у Тарчину. Лео је данас жив, здрав, породичан и успјешан човјек, живи и ради у Америци.


Од истог аутора:

Бојан Вегара: ЂЕД ДРАГО

Бојан Вегара: Логор Силос – сарајевски Аушвиц

Бојан Вегара: ПРДЕЖ И ВБР

Бојан Вегара: НИСАМ НЕШТО АЛ’ САМ СРБИН

Бојан Вегара: БРОВИНГ И ЧОКОЛАДА

Бојан Вегара: ГЛАДНЕ ОЧИ И ФЕТА СИР

Бојан Вегара: ДАНАС ХЉЕБА ОД ЈУЧЕ НЕ МОГУ

Бојан Вегара: РЕЦИ ЋАЋИ ДА ТРАЖИ КАМИОН

Бојан Вегара: МИТИГ НА КРАЈУ РАТА

Бојан Вегара: ЈЕДАН СКОРО ПА МИРАН ДАН

Бојан Вегара: МУЈИЦА И БРОВИНГ

Бојан Вегара: КУМОВ ПАКЕТ

Бојан Вегара: Ви пишите ваше лажљиве историје, коме год хоћете, само нама немојте, ми знамо како цвилите

Бојан Вегара: Док сам жив борићу се против сваког ко умањује и затире наше Свете Мученике

Бојан Вегара: Никада нећемо заборавити ко смо, одакле смо и ко су нам комшије

Бојан Вегара: Ја се мој прађеде и сад борим

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: