Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Blagojević: Ne može se sakriti istina o zločinima nad Srbima u Vozući

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićani” sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je Srni da se tijela Srba ubijenih 1995. godine na području opštine Vozuća mogu izmještati, ali da se istina o načinu njihovog stradanja ne može sakriti jer za to postoje dokazi i živi svjedoci.

Vozuća Foto: Press
Vozuća Foto: Press

Blagojević je poručio da su nalogodavci i počionioci naknadnog izmještanja tijela podjednako odgovorni kao i počionioci zločina, komentarišući ekshumaciju posmrtnih ostataka devet lica koja su u Pocjelovu pronađena u rovovima na prvim borbenim linijama, a tu su naknadno dovezeni i zakopani u pokušaju prikrivanja ratnih zločina.

“Todorović Savo i Živinko su 1995. godine živi zarobljeni. To je već dokazano. Njihova tijela sada mogu da kruže od jedne do druge, treće i četvrte grobnice, ali nikako nisu mogli da poginu na dva načina. Isto tako u tom rovu ne može biti pronađeno tijelo iz Prnjavorske brigade koja nije tu držala liniju”, naveo je Blagojević.

Prema njegovim riječima, ni tijelo Mitra Jovića ne može biti pronađeno u rovu.

On je podsjetio da je, zahvaljujući preživjelim svjedocima i dostupnoj zvaničnoj dokumentaciji iz tog perioda koju su sačinile muslimanske snage, poznat broj srpskih boraca i civila koji su živi zarobljeni tokom septembra 1995. godine, kao i njihova imena.

“Poznato je ko je i od koga likvidiran po zarobljavanju u Kestenu, ko je likvidiran na putu do kampa mudžahedina, ko je i na kakav način pogubljen u kampu, a ko je živ razmijenjen”, rekao je Blagojević.

On je naveo da se zločin može pokušati prikriti, ali ne i činjenice o tom zločinu, navodeći kao primjer masovnu grobnicu stradalih Srba pronađenu u Stogu u kojoj je bilo 21 tijelo, od kojih 17 bez glave.

Blagojević kaže da postoje podaci o masovnim grobnicama na tom području, kao i indicije gdje se one nalaze, ali isto tako postoje i podaci da se tijela iz njih izmještaju.

“Želim da vjerujem da će Tužilaštvo BiH učiniti sve da dokaže zločin počinjen nad Srbima u Vozući i da pitam nadležne organe Republike Srpske i srpske predstavnike u institucijama BiH šta preduzimaju da od pritisaka zaštite svjedoke u sudskom procesu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu”, poručio je Blagojević.

On je podsjetio da je 1995. godine tokom septembarske ofanzive “Uragan” na Vozuću poginulo 459 Srba, a 412 nestalo. Do danas su 283 tijela identifikovana, a 129 se još vodi kao nestali.

U toj ofanizivi je, prema naredbi komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, sa oko 23.000 vojnika učestvovalo 13 brigada iz dva korpusa takozvane Armije BiH i odred “El mudžahedin”, uz aktivnu podršku NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

U Sudu BiH u toku je suđenje ratnom komadantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad Srbima na području Vozuće.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Danas pronađeni ostaci lobanje, tijela ranije „nestajala“

Ko je kriv za zločine u Vozući?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: