Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Begić krije srpske grobnice?

Datum objave: sreda, 28 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Eshumacija-vr.jpg

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović pobrinuo se da istina o stradanju srpskih civila i vojnika na području kojim je vladao zloglasni Peti korpus Armije BiH, predvođen generalom Atifom Dudakovićem, nikada ne ugleda svjetlo dana, a u tome mu nesebično pomaže šef kancelarije Instituta u Bihaću Mujo Begić, piše “Fokus”.

Predsjednik Organizacije porodica zaroboljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je Begić bio visokopozicionirni oficir u korpusu Atifa Dudakovića, koji je bio alfa i omega u kasarni “27. juli”, mjestu stradanja zarobljenih Srba, te da je neshvatljivo da nadležne institucije ne pokreću istragu u tom slučaju.

“Ne bih prejudicirao šta bi istraga mogla da pokaže, ali bi Begić, vjerovatno mogao da odgovori na neka pitanja u vezi sa pronađenim posmrtnim ostacima nestalim u Kasarni `Adil Bešić`”, ocijenio je Mitrović, dodajući da Begić postupa po naredbi Mašovića, čije su glavne karakteristike manipulacija i opstrukcija u traženju nestalih Srba.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar smatra da je Institut još jednom potvrdio da je institucija zadužena za prikrivanje grobnica srpskog naroda, te da je Begić “doktorirao na ratnom zločinu”, ali da je zaboravio da se zločin desio i nad srpskim narodom.

On je rekao da nema opravdanja što Begić nije progovorio o postojanju masovne grobnice u bihaćkoj kasarni.

“Institut nije preduzeo ništa da sankcioniše Begića koji je zataškao postojanje takve lokacije. Nadam se da ćemo u martu sljedeće godine dokazati da se u krugu ove bihaćke kasarne nalazi još jedna masovna grobnica srpskog naroda”, rekao Krčmar, te dodao da i za ovu grobnicu zasigurno zna Begić.

Prema njegovim riječima, 16 kancelarija Instituta ove godine pronašlo je samo devet Srba, što potvrđuje da u Institutu nema spremnosti da se otkriju ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom u BiH.

On je podsjetio da je u bihaćkoj kasarni ubijen 21 Srbin, te da je do sada pronađeno 14 tijela, a da se još traga za sedam lica.

“Nažalost, nakon septembra niko nije reagovao i niko nam se nije obratio, iako smo mi pronašli tu grobnicu. Zbog čega je ovo ovako i da li ne postoji volja nadležnih institucija BiH, to ne znam, ali jedino znam da su i obični vojnici znali za postojanje ove grobnice, što znači da je morao znati i Begić i ostali”, rekao je Krčmar.

Koliko je Begić i dalje vezan za ovu kasarnu i za Peti korpus, zbog kojeg su mnoge srpske majke zavijene u crno, najbolje pokazuje podatak da je početkom decembra, zajedno sa svojim kolegama, ratnim starješinama, učestvovao na skupu “Peti korpus Armije BiH – nužna odbrana okruga Bihać 1992-1995. godine”, navodi list.

U krugu Kasarne “Adil Bešić”, u kojoj je ubijen 21 Srbin, nedavno je otkrivena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima srpskih civila i vojnika, a upravo u toj kasarni Begić je obavljao dužnost komandanta logističke baze Petog korpusa i načelnika organa za operativno planiranje logistike jedinica pod Dudakovićevom komandom.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top