Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Bećkoviću uručena nagrada “Lazar Vučković” u Gračanici

Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Jer ono nije samo ovde na zemlji već i na nebu i svuda gde ima srpskog naroda – poručio je Matija Bećković

Matija Bećković u Domu kulture Gračanica
Matija Bećković u Domu kulture Gračanica

Jerusalim je jedini grad, a ostalo su mesta. Kosovo je jedino polje, a ostalo su poljane. Kosovska bitka je jedina bitka koja traje vekovima, a ostalo su tuče. Kosovo Polje je najveći vrh naše tradicije i naše kulture.

Ovim rečima obratio se akademik Matija Bećković, dobitnik ovogodišnje nagrade “Lazar Vučković”, koju gotovo pola veka dodeljuje prištinski nedeljnik “Jedinstvo”, jedini kosmetski list na srpskom jeziku.

Na književnoj večeri održanoj sinoć u prepunom Domu kulture u Gračanici gde je dobitniku uručena nagrada sa imenom tragično nastradalog pesnika sa Kosmeta, Bećković je poručio:

– Srbin je onaj koga se Kosovo tiče. Jer ono nije samo ovde na zemlji već i na nebu i svuda gde ima srpskog naroda. Kosovo je moderno rečeno, DNK srpskog naroda, jer je poezija pobedila istoriju. Jer, istorija ne zna za Kosovku Devojku, ni za Orlovića Pavla, ni braću Jugoviće, ni za njihovu majku, Relju Krilaticu, ni za dijete Lauša, ali poezija zna i kako su izgledali i gde su poginuli i kako su se borili i u kojoj su se crkvi pričestili – rekao je Bećković. – Kosovo je više na nebu nego na zemlji, to je ono polje sa koga smo krenuli uvis i pod svojim imenom ubrojani u hrišćane. Naša velika poezija je krunisana kosovskim ciklusom, a zaključak te poezije je bila pesma “Propast carstva Srpskog”.

Bećković je naglasio i da se stalno govori da je Kosovo izgubljeno, te da to govore oni koji su sami izgubljeni, a da se Kosovo može izgubiti samo ako se izgubi u duhu srpskog naroda, što se neće dogoditi. Posle besede Bećković je publici govorio i svoje pesme.

PAMĆENjE

OVA nagrada nosi ime pesnika koji je kao i mnogi drugi veliki pesnici završio tragično, ali za pamćenje je ostala njegova nagrada i ovi susreti – rekao je Bećković, kome je nagradu “Lazar Vučković” uručila urednica i zamenik direktora lista “Jedinstvo”, Rada Komazec.

Inače, Vučković, jedan od prvih posleratnih pesnika na KiM koji je bio i novinar lista “Jedinstvo”, utopio se 1966, u dvadeset devetoj godini, u Ohridskom jezeru.

Autor: D. ZEČEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti: Matija Bećković

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: