Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

BANjA LUKA: Promocija knjige Dragana Grujića

Datum objave: utorak, 14 maja, 2019
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

Dragan Grujić: Susret Istoka i Zapada

u bogoslovlju hrvatskih kontroverzista 18. vijeka

Iz Predgovora autora
Knjiga koju čitalac ima pred sobom predstavlja entuzijastičnu želju autora da se, po ko zna koji put u istoriji, otvore nedorečena i sporna pitanja koja vijekovima narušavaju jedinstvo Crkve, u nadi da će se ukazujući na njih na ovakav način, roditi želja za njihovim odgovorima u Istini.

Teme koje se obrađuju mogu se okarakterisati kao svojevrstan lavirint i putokaz u hrišćansku inicijaciju, podijeljenu i analiziranu kroz sporna i kontroverzna pitanja o Krštenju, Miropomazanju i Evharistiji – između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve na ovim prostorima. Kao povod pisanja ove knjige predstavljeni su hrvatski liturgičari i kontroverzisti 18. vijeka, koji su kroz mnoge svoje objavljene radove dali inicijativu i razlog da se više i detaljnije piše o spornim bogoslovskim pitanjima između dvije crkve.

Njihovo bogoslovlje i „misionarski rad“ u okvirima Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj nisu mogli ostati neprimjećeni, naprotiv, bili su prepoznati od pravoslavnih kao put u uniju, na koju je trebalo reagovati i dati adekvatan odgovor.

Knjiga je podijeljena u šest poglavlja, koje svako za sebe donosi i otvara novu kontroverzu koja je bila i jeste viševijekovni povod nesuglasica između crkava Istoka i Zapada.

Ova knjiga u svojoj osnovi ne pretenduje ni na kakvu uzvišenu poziciju crkvenog učiteljstva, nego predstavlja plod ličnog traganja za odgovorima.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top