fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Austrijska premijera filma Kletva

Plakat filma Kletva
Plakat filma Kletva

U subotu, 26. novembra 2011. godine u Insbruku je u organizaciji Srpske Pravoslavne Omladine Insbruk – SPO(J)I uspešno održana Austrijska premijera dokumentarnog filma KLETVA iz produkcije (srpske) fondacije „Prijatelj Božiji“ iz Kanade.

Prethodno je prikazan na Svetskoj premijeri u Kanadi i na Slovenačkoj premijeri u Ljubljani 11. septembra ove godine!

Na premijeri u Insbruku, bio je prisutan respektabilan broj posetioca, s obzirom da se radilo o jako „nezgodnom“ terminu, kada se u isto vreme igrao i popularni derbi između Zvezde i Partizana, a kada je u Insbruku iste večeri održana i folklorijada na kojoj je gostovao KUD iz Srbije – nažalost nismo bili u mogućnosti da utičemo na to, jer je predstava filma zakazana u septembru.

Ali baš ta činjenica, nas posebno čini ponosnim i uliva nam nadu za sledeće projekcije filmova i opravdava verovanje u bolje sutra, što su i pored derbija i folklorijade, bili prisutni mnogo mladih i onih starijih i iskusnijih Srba, koji su čak došli iz Salcburga i gradova u pokrajini Tirol, pa čak i jedan austrijski profesor sa političkog fakulteta Univerziteta u Insbruku, prof. Majslinger, bio je prisutan, iako ne razume srpski, ali je iz interesovanja za srpski narod i njegov duh bio prisutan, kako on kaže.

Tako je iz Salcburga doputovala i gospođa Đuja Tešanović, prva žena strankinja, koja je ušla u skupštinu grada Salcburga, kao i jedan broj Srba iz Švaca, Cilertala i Vergla.

Dokumentarni film KLETVA, koji predstavlja svojevrstan alarm koji zvoni na uzbunu, kao i upozorenje na opasnost provalije nad čijim rubom se klati srpski narod i država, ostavio je snažan utisak kod svih prisutnih, a bilo je i suza…

Posebno drago nam je, što se nakon same projekcije filma razvila prava konstruktivna diskusija o viđenom u filmu u kojoj su učestvovali svi prisutni, kako oni stariji, tako i oni mlađi i omladinci.

Spoji

Za sam kraj je usledilo druženje u prijateljskoj atmosferi uz posluženje srpskih specijaliteta u kojem se dalje razvijala pozitivna diskusija o daljem širenju ovog dokumentarca i o opštoj budućnosti našeg naroda i omladini, a uz to je sakupljen i skroman humanitarni novčani pilog od 124 evra, koji je namenjen za pomoć srpskom narodu u srpskim zemljama i za pomoć u igradnji naših svetinja na tim prostorima.

Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I, ovom prilikom se još jednom zahvaljuje svim gostima ove predavačke večeri, koja predstavlja ujedno i završnu tribinu za 2011. godinu, kao i svim prijateljima i donatorima, koji su dali svoj skromni prilog od srca za pomoć našem narodu u nevolji i još jednom poručuje svim Srbima, da pogledaju film KLETVA, koji je i poziv da se vrati sa krivoga puta i vapaj za pokajanjem, ne samo  ličnim, već svenarodnim pokajanjem.

S Verom u Boga i u bolje sutra,

Srpska Pravoslavna Omladina Insbruk – SPO(J)I

Izvor: spoji.org

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: