Годишњица смрти др Јована Рашковића

28. јула 1992. године умро је др Јован Рашковић (Книн 5. јул 1929 - Београд 28. јул 1992). Својим дјелом, добротом и племенитошћу овај човијек задужио је Србе да га памте и поштују. Јован Кесар о Рашковићу каже: "Ћаћа од Крајине. За Србе из Крајине, академик Јован Рашковић био је њихов Ћаћа. У Далмацији, Лици, на Банији и Кордуну, деца тако зову свога оца. Ћаћа је - каже нам др Санда Рашковић-Ивић, психијатар, ћерка Јованова - као тата, само нешто мекше и присније. Ту реч наша деца почињу да тепају, такорећи у колевци, још док ћапћу млеко на мајчиној дојци". Редакција наше странице у знак сјећања и историјске истине прилаже два видеа.

 

У првом погледајте документарни прилог о настанку СДС, у чијем је оснивању академик Рашковић имао кључну улогу. Посебно препоручујемо историјски дио о геноциду над Србима у НДХ и обраћање Рашковића поводом тога...


 

Други видео настао је на парстосу поводом педесетогодишњице страдања ливањских Срба.

 

Педесет година након што су Срби Ливањског поља, побијени од стране хрватских усташа потомци жртава су есхумирали њихове кости и похранили у новоизграђену крипту.

Парастос ливањским новомученицима служио је његова светост Патријарх српски господин Павле. На комеморативном скупу, потомцима и поштоваоцима жртава између осталих су се обратили:

- Биљана Плавшић
- Матија Бећковић, академик САНУ
- Др Јован Рашковић, предсједник СДС-а
- Станко Цвијан, министар за везе са Србима ван Србије
- Велибор Остојић, српски министар у Влади БиХ

 

Обраћање др Јована Рашковића

 

 

Величина једног народа, између осталог, се одређује по прошлости и људима који су је обиљежили др Јован Рашковић је један од њих.