У БЕОГРАДУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ ПРЕБИЛОВАЧКИХ СРБА

English

Отворена изложба Пребиловци у Београду

Отворена изложба Пребиловци у Београду

У Београду је вечерас отворена изложба "Пребиловци", која свједочи о злочину усташа 1941. године када су убили 850 Срба од укупно 1.000 становника тог српског села у Херцеговини, које је, према истраживању јапанског листа "Асахи шимбун", представља најстрадалније село у Другом свјетском рату у Европи.

Изложбу је благословио Његово преосвештенство владика-захумско херцеговачки и приморски Григорије, који је на свечаном отварању истакао да је она важна, јер се догађа у Београду "гдје постоји много људи који још не знају да постоје Пребиловци са таквом раном, али и са таквом снагом живота коју они у себи носе". 

"Вјера људи у живот, који су живјели у Пребиловцима је невјероватна, и онда када су 1945. изашли из рата и наставили да живе и сада, послије посљедњег рата када су наставили да живе. Та црква, која је просто васкрсла из костију, можда је нешто најљепше што се догодило макар у нашој епархији у посљедњих много стотина година", рекао је владика Григорије. 

Предсједник Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура рекао је да су Пребиловци, према истраживању јапанског листа "Асахи шимбун" најстрадалније село у Европи у Другом свјетском рату. 

Он је истакао да је, према налазу државне комисије, из Пребиловаца страдало 850 од укупно 1.000 Срба. 

"Страдале су жене и дјеца, а убијени су у Шурманачкој јами, дубокој 66 метара, 6. августа 1941. године. Та јама налази се у католичкој жупи Међугорје, а убијали су мјештани Међугорја, Бијаковића и Шурманаца, Хрвати и муслимани из сусједних села. На врло суров начин су живи бачени у јаму у којој су умирали данима и нико се из ње није спасио", рекао је Јахура. 

Он је навео да је у истој јами убијен и велики број Срба из Сарајева, који су довезени возовима до жељезничке станице Шурманци, а пострадала су сва села на подручју доње Херцеговине. 

Покољ је преживјело 172 Срба, од којих 156 одраслих мушкараца и 16 жена и дјеце. 

"Пребиловци би у сваком народу били вредност од посебног значаја, ако не само као најстрадалније српско село, онда као најстрадалније европско. Нажалост, код Срба је та свест деловањем разних фактора о страдању у НДХ прилично помућена, тако да је то бачено у заборав и Пребиловци нису вредност каква би требало да буду", рекао је Јахура. 

Он је истакао да Пребиловци и данас трпе притисак са намјером да се тај злочин заборави, тако да они ни данас не могу да добију ознаку на путу - а близу њих хиљаде људи пролази магистралним путем од Сарајева ка мору и не знају да пролазе кроз Пребиловце. 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић изразио је увјерење да ће изложба допринијети објелодањивању пребиловачке трагедије, али и народа источне Херцеговине. 

Изложба, чији су аутори студенти бањалучког Универзитета Предраг Лозо и Драгослав Илић, садржи фотографије, животне приче, текстове и документа о злочину и о Пребиловчанима, а заједнички је пројекат Културног центра Новог Сада и Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке. 

Градња храма у Пребиловцима, у чију крипту је положено више хиљада посмртних остатака Срба убијених у долини Неретве за вријеме Другог свјетског рата, почела је 1991. године. 

Међутим, током 1992. године Хрватска војска предвођена генералом Јанком Бобетком минирала је крипту и багерима практично урадила све да се трагови злочина униште. 

Иако је велики број моштију уништен сачувано је седам сандука. Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве канонизовао је пребиловачке мученике и од прошле године се славе као свети сваког 6. августа. 

Спомен-храм у Пребиловцима поново се обнавља, захваљујући бројним донаторима. Међу њима велики је број Срба који су поријеклом из Херцеговине. Велику помоћ и подршку у изградњи храма пружила је Влада Републике Српске. 

Планирано је да обновљени Спомен-храм у Пребиловцима буде освештан 8. августа. 

Вечерашњем отварању изложбе присуствовали су, између осталих, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта, умировљени епископ захумско херцеговачки и приморски Атанасије, новинар Срне у пензији и спелеолог Мирослав Куртовић, који је учествовао у вађењу костију страдалника из Пребиловаца, те бројни посјетиоци. 

Изложба у згради Народне банке Србије у Београду биће отворена до 28. маја.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КАКО ЈЕ ПРЕБИЛОВАЧКА НЕЈАЧ ГУРАНА У ШУРМАНАЧКУ ЈАМУ, У КОЈОЈ ЈЕ СКОНЧАЛО 2000 СРБА

Гостовање предсједника УГ Јадовно 1941. на ТВ НАША и БН ТВ

ИЗЛОЖБА „ПРЕБИЛОВЦИ“ У БЕОГРАДУ

Владика Григорије: Пребиловци су најјачи и најсвјежији симбол Васкрсења!

Пребиловци - Јадовно 1941.