Колинда путарка

Нема више ни забуне ни грешке; Колинда је идеолошко чедо Анте Старчевића, Јосипа Франка и Фрање Туђмана. Они су тврдили исто, Колинда их је готово цитирала

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

Колинда је женски облик хипокористика имена Николас, Николаос, Никола а ова, тренутно најпознатија Колинда на свету, председница Хрватске, име је добила по песми "Колинда", коју је 1967. године певала Зденка Вучковић, у то време велика тинејџерска звезда Титове Југославије. У ствари, ради се о препеву истоимене песме канадске певачице Лусил Стар (и данас је жива) коју је ова снимила 1965. То је чуо Ивица Шерфези и препоручио младој Зденки. Годину дана касније, у Гробнику код Ријеке, у породици Грабар родила се кћерка којој дуго нису могли да одреде име, а онда је њен отац чуо Зденку како пева "Колинду" и рекао - биће Колинда. Е, та Колинда од пре неки дан поправља граничнике и затрпава рупе на оронулом путу Фрање Туђмана.

Објективно, нема ту ни зрна изненађења; жена је на почетку изборне кампање изјавила да је Фрањо Туђман њезин политички узор, те да ће, кад постане председница државе, вратити Хрватску на Туђманов пут. То и ради. Буквално од првог секунда. У обраћању хадезеовцима окупљеним у загребачком "Хипо центру" (праштало је од набијеног национал-шовинизма) након објављивања резултата Колинда је - не случајно, верујте - Војводину "отцепила" од Србије, а Бошњаке у Сарајеву обавестила да се припреме за трећи ентитет, Херцег-Босну.

Сутрадан, ваљда у жељи да малчице санирају Колиндино националистичко оргијање, неки загребачки аналитичари (има те сорте и код Хрвата) тражили су разумевање јер, ето, жена је постала шеф државе, мало ју је понела предизборна инерција, па атмосфера, вероватно и нека чаша вина... али, јок. Колинда је већ идућег дана, након што се наспавала, ваљда сабрана, демантовала ове што су је бранили, рекавши за ТВ БиХ 1 да су сви који живе у Хрватској - Хрвати. Да не буде забуне, Колинда је именовала Србе, православце. Срби су, вели, Хрвати.

Нема више ни забуне ни грешке; жена је идеолошко чедо Анте Старчевића, Јосипа Франка и Фрање Туђмана. Они су тврдили исто, Колинда их је готово цитирала. Нисам заборавио Павелића; он је Србе на простору НДХ признавао као Србе, али је њихово питање решавао клањем. Колинда је, ипак, за асимилацију.

Реално је очекивати да крајем ове године Хрватска изађе на ванредне парламентарне изборе које ће, посебно након Јосиповићевог пораза, ХДЗ глатко добити. Шта у том случају чека Србе у Хрватској? Знам, неки ће рећи да је ХДЗ према Србима показивао више разумевања него Јосиповићев и Милановићев СДП, али... која је то хрватска политика, у крајњем исходу, била благонаклона према Србима? Не заваравајмо се.

Службени Београда на све ово ћути. У Загребу тврде да Николић и Вучић због своје прошлости морају да ћуте. Не мислим тако, напротив, али...

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

"НАТО ШЕРИФ" У РЕГИОНУ?

КИТАРОВИЋЕВА НИЈЕ СЛУЧАЈНО "ОТЦИЈЕПИЛА" ВОЈВОДИНУ

Колинда цепа СрбијуСаопштење: Захтевамо оштру реакцију Србије поводом изјаве Колинде Грабар да је Војводина држава!

"ЊУЈОРК ТАЈМС": ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ

КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су Хрвати, а смета ми и ословљавање с грађанке и грађани, што је с људима са села?'

Ратко Дмитровић