О Светом Вукашину клепачком и јасеновачком

Икона старца Вукашина, каже Душан Басташић, је ту да после силних страдања невиних жртава, подсећа да се не одступа од основних хришћанских начела у деловању Удружења.

Свети новомученик Јасеновачки и Клепачки – Старац Вукашин је крсна слава Удружења „Јадовно 1941.“, а нај тај начин је и заштитник потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг. Икона овог Свеца, каже Душан Басташић, је ту после силних страдања невиних жртава, да подсећа да се не одступа од основних православних начела у деловању Удружења.

 

 

Басташић подсећа и да је на подручју тадашње НДХ, било ликвидација учених Срба, као и православног свештенства, а већ у прва 132 дана постојања НДХ убијено је 73 свештенослужитеља СПЦ.  На тај начин су желели да, како каже Душан, „обезглаве“ српски народ – јер када ухапсите или убијете учитеље и свештенике, ко ће водити народ правим путем да не заборави себе? Али не заборавимо, да је највише страдао обичан народ и деца, не само у Јасеновцу, већ и у Јадовну, као и у сопственим кућама и на раду…

 

Извор: АНТИ ЦЕНСУРА 

Везане вијести:

Свети Вукашин