АКЦИЈА ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ - НАЈВЕЋИ ПОДВИГ У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/promocia_knjige_o_diani_budisavljevic.jpgКОЗАРСКА ДУБИЦА /СРНА/ - У Спомен-подручју "Доња Градина" у Козарској Дубици синоћ је промовисано дјело књижевника и новинара Бошка Ломовића Књига о Диани Будисављевић, хуманитарки аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила више од 15.000 дјеце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Аутор Бошко Ломовић истакао је да је акција Диане Будисављевић била највећи хуманитарни подвиг у Другом свјетском рату.

"Упркос томе, она је већ 28. маја, по ослобађању Загреба `бачена под тепих` и то је трајало безмало седам деценија, тако да тек почетком овог миленијума почињемо да откривамо Диану Будисављевић, најприје у Загребу, гдје је захваљујући Спомен подручју `Јасеновац` изашао њен дневник који је пронашла њена унука Силвија Сабо", рекао је новинарима Ломовић.

 Он је навео да је "Дневник Диане Будисављевић" штампан на њемачком језику у само 700 примјерака, што је било мало за сам Загреб а камоли за цијелу ондашњу Југославију.

Говорећи о судбини дјеце коју је од сигурне смрти спасла Диана Будисављевић, Ломовић је рекао да су та дјеца по изласку из логора дата у бројне хрватске породице и нагласио да акцију спасавања тог обима Будисављевићева не би могла да уради сама, упркос свом добростојећем положају и угледу у Загребу.

"Спашавала је уз помоћ својих силних веза, чак и међу официрима Вермахта и помагача које је окупила у својој акцији, којих је било више, а њихова имена и биографије се наводе у књизи", открио је Ломовић и нагласио да је међу помагачима било и Срба и Хрвата, дипломата, њемачких официра и високих усташких функционера.

Он је подсјетио да је усташки режим Анте Павелића имао три логора за дјецу, те да су то једини логори за дјецу који су постојали у Другом свјетском рату, јер их није имао ни Хитлер.

Ломовић је рекао да је прихватио да пише о Диани Будисављевић на приједлог Стеве Ћосовића из издавачке куће "Свет књиге" из Београда, те да је на дјелу радио кратко, од марта прошле године, користећи се "Дневником Диане Будисављевић 1941-1945", историјским изворима Драгоје Лукића и свједочанствима.

Он је упозорио да и данас многи не знају ко је била Диана Будисављевић јер се о њеној хуманитарној акцији није ни смјело знати, а да су разлози зашто је то тако наведени у његовом дјелу.

На промоцији Књиге о Диани Будисављевић, осим аутора, говорили су издавач Стево Ћосовић и Његово преосвештенство епископ славонски Јован /Ћулибрк/.

Организатори промоције су Одбор за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, а домаћин Јавна установа Спомен-подручје "Доња Градина".

Диана /Обеxер/ Будисављевић, по рођењу Аустријанка, избавила је из усташких логора у Независној држави Хрватској 15.536 српске дјеце. Умрло их је 3.254 током спашавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, а више од 12.000 избављене дјеце преживјело је рат.

Њеном личном подухвату, названом "Акција Диане Будисављевић", придружило се више од стотину људи, који су сопствену егзистенцију подредили спашавању заточене дјеце од сигурне смрти.

Бошко Ломовић је српски новинар и књижевник који је до сада објавио више од 20 збирки пјесама за дјецу и одрасле, романа и приповједака. У Србији и другим земљама бивше Југославије освојио је чак 160 награда.

Његове радио драме су емитоване на Радио-Београду и Загребу. Пјесме и приче су му објављене у листовима и часописима на словачком, јерменском, румунском, бугарском, македонском, турском, енглеском и мађарском језику.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ