ЗАЈЕДНИЧКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ СРБЕ - 5. АВГУСТ

Александар Вучић

Александар Вучић

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су владе Србије и Републике Српске донијеле одлуку да заједнички обиљежавају 5. август као Дан сјећања на страдале и прогнане Србе.

"То ће увек у будућности бити дан жалости у Републици Србији и у Републици Српској", рекао је Вучић на конференцији за новинаре након заједничке сједнице двије владе у Београду.

Подсјећајући да ће у недјељу, 28. јуна, заједнички бити обиљежен и Видовдан, Вучић је поручио да ће Србија и Српска имати све више историјских датума које ће заједнички обиљежавања и да ће умијети "да памте сопствене жртве, да их поштују и никада не забораве да се не би поновиле".

Вучић је најавио да ће наредна заједничка сједница влада Србије и Републике Српске бити одржана највјероватније у Братунцу у октобру, када већ буду отворени радови на мосту Братунац-Љубовија.

Он је навео да су драматично убрзане активности на пројектној документацији и да ће стварни радови почети већ у септембру.

Вучић је рекао да је тиме жељело да се покаже колико је за Србију важно инфраструктурно повезивање са Републиком Српском.

Он је навео да су министри двије владе данас размијенили ставове о свим областима у друштвеном животу, истичући да је у различитим сферама постигнут напредак.

"Никада нисмо довољно задовољни, јер смо увек, чини нам се, могли да остваримо веће и боље резултате. Данас потписани меморандум о сарадњи министарстава у области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре значиће да ће наше грађевинске фирме моћи да раде у Србији, Републици Српској и на трећим тржиштима", рекао је Вучић.

Он је навео да је на заједничкој сједници разговарано о економској и сарадњи у оквиру намјенских индустрија Републике Српске и Србије, сарадњи фондова здравственог осигурања и клиничких центара.

Вучић је поручио да у свим сферама друштвеног живота постоји добра, успјешна сарадња и изразио увјерење да ће она бити још боља.

"У складу са споразумом о специјалним паралелним везама, Србија увек поштује интегритет БиХ, али зна се какав однос има према Републици Српској и зна се какаве су обавезе Србије које произлазе из Дејтонског споразума", рекао је Вучић.

Уколико Република Српска из било којег разлога буде имала проблема, иако их данас срећом нема, каже Вучић, Србија ће бити мјесто на које Република Српска увијек може да се ослони.

"Увек ћемо бити спремни да финансијски помогнемо", истакао је Вучић.

Он је додао да из Републике Српске нико није тражио финансијску помоћ од Србије, али да је Србија спремна да помогне уколико у Српској буде проблема са ликвидношћу.

"Нисам неко ко је дарежљив, али ако је нашем народу потребна таква врста подршке, ми смо довољно способни да зарадимо и обезбедимо. Они немају проблема са буџетским дефицитом и буџетским рупама, али могу да имају проблема са ликвидношћу због недостатка аранжмана са ММФ-ом и другачије комуникације са Светском банком", рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија већ помогла Републици Српској, којој је захвалио што је прихватила да прими помоћ од милион евра од којих су обновљене и двије школе.

Вучић је захвалио и премијеру Српске Жељки Цвијановић што је уложила много личног труда и енергије у напредак у заједничким односима.

Када је ријеч о евентуалном одласку у Сребреницу, Вучић је поручио да ће одлуку о томе донијети послије разговора са предсједником Србије Томиславом Николићем, те предсједником и премијером Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

"Ту одлуку донећу пре свега у складу са интересима Владе Србије и српског народа. Мислим да је пријатељство између српског и бошњачког народа од великог интереса за оба народа и мислим да у то треба да инвестирамо у будућности, подразумевајући да никада нећемо да погазимо наше националне интересе", рекао је Вучић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

у београду подићи споменик српским жртвама у посљедњем рату

конкурс за споменик србима страдалим у сукобима од 1990.

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олује“ у Београду - Jadovno 1941.