Загреб опет тражи "своје Србе"

Колинда Грабар Китаровић најавила долазак српског представника на обележавање "Олује" 5. августа. У припремама прославе учествује и Жељко Џепина, функционер СДСС

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У КНИНУ се на обележавању двадесете годишњице "Олује" очекује долазак 150.000 људи, а организатори најављују да ће међу њима бити и Срби из Хрватске. Иако свој долазак није најавио др Милорад Пуповац, лидер хрватских Срба и председник Српског народног већа, у припремама за обележавање активно учествује Жељко Џепина, заменик книнске градоначелнице из редова српске националне мањине. Џепина је учествовао и на састанку с председницом Колиндом Грабар Китаровић, која је после тога и изјавила да ће неки Срби учествовати на обележавању "Олује".

Џепина је и до сада често заступао ставове који су долазили од његове шефице, книнске градоначелнице Јосипе Римац, истакнуте чланице ХДЗ-а која води кампању странке уочи избора. Изабран је на листи СДСС-а и убедљиво је победио на допунским изборима за книнског градоначелника, заменивши Драгана Јерковића. У раду градског већа залаже се за положај Срба у том граду, а попут градоначелнице Римац тврди да је остварен суживот Срба и Хрвата и да већих поблема у Книну више нема. Да ли је Грабар Китаровић мислила само на Џепину или на још неке Србе који намеравају да му се придруже 5. августа у Книну засада није познато.

Са друге стране, Пуповац каже да део сећања мора бити и на све оно што се током "Олује" догодило са Србима и да ће у том смислу Срби у Хрватској да обележе двадесету годишњицу "Олује".

- Стотине убијених, хиљаде спаљених кућа, 250.000 или 300.000 људи који су отишли, све то није морало да се догоди. Не желимо да наш спомен "Олује" буде конфликтан, али треба се присетити свих жртава. Претпоставке за заједништво тог дана тек се морају створити - каже др Пуповац.


"СЛУЧАЈ ЏАКУЛА"

Покушаја да хрватска власт пронађе "своје" Србе већ је било и пре, па је тако бивши председник Иво Јосиповић пре три године позвао у Книн на обележавање "Олује" Вељка Џакулу, што је изазвало негативне реакције Срба у Хрватској. Пуповац га је тада прогласио фалсификатором који уноси раздор међу Србе.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

НА РАЧИ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ "ОЛУЈЕ"

ЗАЈЕДНИЧКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ СРБЕ - 5. АВГУСТ ...
А. Вулин: Срби у "Олуји" бјежали пред усташким генералом ...
Олуја - Jadovno 1941.