Вучић: Дан сећања није маркетиншки трик

Милорад Пуповац и Александар Вучић

Милорад Пуповац и Александар Вучић

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да ће наставити да се залаже за иницијативу о заједничком дану сећања, за коју каже да није маркетиншки трик. Он тврди да би одмах прихватио такав предлог да је дошао од хрватског премијера Зорана Милановића или бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

 

„Прихватили бисмо одмах и волели бисмо то, јер таква иницијатива вреди више од оних које долазе из Брисела или других центара моћи. Зато кад се сами сетимо да уредимо своје односе, показујемо да то не радимо да бисмо добили политичке поене у Бриселу или Вашингтону, већ то радимо због себе, своје деце и будућности”, рекао је Вучић после јучерашњег састанка са Милорадом Пуповцем, председником Српског народног већа и потпредседником Самосталне демократске српске странке.

 

Он очекује да ће ту идеју после неког времена сви прихватити.

 

„За две године, пет година то ће се и догодити, што пре то боље, што касније више муке ћемо имати”, уверен је српски премијер.

 

Иницијатива говори о жртвама, а не о злочинцима, појаснио је Вучић, и додао да су „ваљда сви мртви исти, не постоје мртвији”.

 

Он је нагласио и да се идеја о заједничком дану сећања потпуно разликује од предлога који се чују из Загреба о успостављању дана сећања на српске жртве.

 

Како је рекао, сви у региону говоре да треба да дође до помирења, а од тога смо у стварном животу све даље.

 

„Ове године нисмо имали ниједну комеморацију испред српских гробова и јама, а да није било демонстрација. Тако није било у последњих 20 година. Важно је да дамо све од себе и уложимо највеће напоре да обезбедимо мир и сачувамо стабилност у региону”, казао је Вучић, додајући да ће о својој иницијативи говорити и на конференцији о западном Балкану у Бечу 27. августа.

 

Премијер каже да није упознат с током истраге која се води у БиХ у вези са физичким нападом на њега током комеморације у Поточарима. „Нисам упознат зато што се то на крају увек изроди у своју супротност и нећу рећи ниједну реч о томе”, рекао је Вучић.

 

Говорећи о разговору са Пуповцем, Вучић је рекао да су договорили више заједничких мера које ће предузети како би се помогло Србима у Хрватској, али није желео да износи детаље, наглашавајући да то није никаква тајна, али да „када би рекао све што зна, не би било добро за народ”. Једино је открио да ће Србија убудуће из буџета финансирати организације које се залажу за побољшање права Срба.

 

Председник Српског народног већа казао је да је са Владом Србије договорен активнији приступ у решавању четири кључна питања за Србе у Хрватској - питање несталих, процесуирање ратних злочина, развој српских средина и решавање статусних питања, која укључују питање пензија и станарских права.

 

Д. Спаловић

 

Извор: ПОЛИТИКА, четвртак 13. август 2015. године, стр. 6.

 

Везане вијести:

ПРИЈЕ "ДАНА СЈЕЋАЊА" ОСУДИТИ ЗЛОЧИНЦЕ - Jadovno 1941.

ВУЧИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" - ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ - Jadovno 1941.

Вучић Србима у Хрватској: Поштујте, волите и Србију и Хрватску ...