ВАЖНО ЈЕ ПАМТИТИ, АЛИ НЕ ЗЛОПАМТИТИ

Владика Григорије

Владика Григорије

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије изјавио је поводом 20 година од хрватске акције "Олуја" да се треба сјећати, али не и злопамтити, јер је злопамћење један од најстрашнијих гријехова, попут убиства, које води само у зло.


Владика Григорије истиче да се треба сјећати, приклањајући главу пред жртвама и њиховом страдању, али не са жељом за осветом.

"Злопамћење води само у зло, у зачарани круг који је немогуће прекинути и који нема никаквог, ама баш никаквог смисла, нити пружа истинску утјеху", рекао је епископ Григорије за београдски недјељник "Време".

Владика Григорије поручио је да је неопходно његовати културу сјећања, наводећи да су два експлицитна и дијаметрално супротна примјера у том случају јеврејски и српски народ.

Он је подсјетио да Јевреји већ деценијама, од завршетка Другог свјетског рата, граде и његују културу сјећања, подсјећајући себе, али и цијели свијет, на све страхоте и страдања које је претрпио њихов народ у Холокаусту.

"Јад Вашем је познат у цијелом свијету као симбол настојања и истрајности једног народа да се константно сјећа своје прошлости, како му се она, не дај Боже, још једанпут не би поновила", додао је епископ.

Он је напоменуо да се, с друге стране, Србима догодио Јасеновац, догодили су се Пребиловци и многе јаме безданице на чијем дну лежи безброј костију српских страдалника из Другог свјетског рата, те запитао ко је о томе и како говорио у посљедњих 75 година.

"Ако спомен на јасеновачке и пребиловачке мученике није ишао у прилог комунистичкој идеалогији и исфорсираном братству и јединству народа бивше СФРЈ, у чему је проблем посљедњих 25 година, када се опет блиједо и једва сјећамо, рецимо, јасеновачких жртава? Да ли смо из свега тога научили лекцију, да ли смо били на опрезу када је започео нови рат?", запитао је владика Григорије.

Према његовим ријечима, одговори су јасни, и управо захваљујући култури сјећања и памћења, јеврејском народу страдање попут, оног у Другом свјетском рату, више не би могло да се понови, бар не у истом интензитету.

"То је један од битних разлога зашто је, заправо, неопходно његовати културу сјећања", истиче владика.

Према његовим ријечима, српско и хрватско виђење "Олује" једва да се могу помирити и тешко да ће се то десити у скорој будућности.

"Све док политичари диктирају темпо и креирају истину, а то је одувијек тако било и биће, постојаће двије стране медаље и виђења овог догађаја, док ће истина таворити негдје у запећку", рекао је владика Григорије.

Он је додао да су на овим просторима људи на свим странама гајили чешће злопамћење него памћење.

"Дакле, неизмјерно је важно свједочити истину, али се ослободити терета озлојађености и потребе за осветом, усмјеравајући се ка праштању", поручио је владика Григорије.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" на бившу Републику Српску Крајину, која је почела 4. августа 1995. године, протјерано је 250.000 Срба, а 2.000 их је погинуло и нестало.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УПУЋЕН НАЈОШТРИЈИ ПРОТЕСТ ЗАГРЕБУ ЗБОГ ПОЗИВА НА ЛИНЧ СРБА

ХРВАТСКА ПАРАДОМ ПОРУЧИЛА СРБИМА ДА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ

Владика Григорије: Пребиловци су најјачи и најсвјежији симбол ...

владика григорије позвао на праштање не именујући злочинце

Олуја - Jadovno 1941.