УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА ОБИЉЕЖАВАЊА 5. АВГУСТА

Организациони одбор за обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба покренуо је иницијативу да се 5. август прогласи за Дан жалости на територији Србије као знак сјећања на трагично страдање српског народа током акције "Олуја".

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије саопштило је да ће се тог дана истовремено огласити звона на свим црквама Српске православне цркве и сирене са сигналом за престанак опасности.

На сједници Одбора усвојен је приједлог Програма обиљежавања 5. августа.

Сједницом је предсједавао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, у својству предсједника Одбора, а присуствовали су министар правде Никола Селаковић, министар одбране Братислав Гашић и министар културе и информисања Иван Тасовац.

Састанку су присуствовали и савјетник премијера Србије Драгутин Матановић, државни секретар у Министарству просвјете Зоран Машић и шеф Кабинета министра унутрашњих послова Иван Ристић.

Акција Хрватске војске и полиције под називом "Олуја" почела је 4. августа 1995. године током које је убијено и нестало 2.000 Срба, док је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Акција "Олуја" представља највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата, јер никада у историји Европе за тако кратко вријеме, од 4. до 7. августа 1995. године, није протјеран тако велики број људи, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДОГОВОРЕНО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА

Програм обиљежавања 20. годишњице страдања Срба у „Олуји“ (Најава)

НА РАЧИ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРБА У "ОЛУЈИ"

Олуја - Јадовно 1941