УПУЋЕН НАЈОШТРИЈИ ПРОТЕСТ ЗАГРЕБУ ЗБОГ ПОЗИВА НА ЛИНЧ СРБА

Србија је уручила Хрватској најоштрији протест поводом неприхватљивих изјава и поступака у Книну током обиљежавања 20 година од акције "Олуја", говора мржње и позива на линч Срба, те истицања усташких симбола, уз оцјену да све то подстиче поновно убијање и прогон Срба у Хрватској.

У протестној ноти, коју је данас уручило Министарство спољних послова Србије отправнику послова Амбасаде Хрватске у Београду Ивану Саболићу, истиче се да Србија очекује да организатори и починиоци тих дјела буду кажњени сходно законима и међународним конвенцијама.

Министарство спољних послова Србије изражава најоштрији протест Министарству спољних и европских послова Хрватске поводом неприхватљивих изјава и поступака приликом обиљежавања двадесетогодишњице војне акције "Олуја", током које је убијено више од 2.000 цивила и трајно прогнано више од 200.000 Срба, држављана Хрватске.

Из Министарства додају да су у присуству највиших хрватских званичника, јуче у Книну узвикиване пароле које представљају не само говор мржње, него и позив на линч и уништење Срба, уз истицање фашистичких симбола Независне Државе Хрватске, у години када Европа обиљежава 70 година од побједе над фашизмом.

У протестној ноти се подсјећа да су те пароле гласиле "Убиј, убиј Србина", "За дом спремни", "Ми Хрвати не пијемо вина, пијемо крв четника из Книна" и друге.

"Овакво понашање је апсолутно супротно цивилизацијским и европским вредностима, као и антифашистичкој традицији ЕУ и представља најгрубље кршење људских и мањинских права, која гарантују међународне организације у којима је и Хрватска члан", наводи се у ноти.

Србија очекује од Хрватске, као пуноправне чланице ЕУ, да испуни све обавезе које је преузела чланством у Унији, посебно када је ријеч о заштити мањина, повратку и интеграцији прогнаних лица.

"Имајући у виду да овакве и сличне изјаве и поступци наносе озбиљне негативне посљедице по укупне билатералне односе, као и политичку стабилност у региону, Србије очекује да организатори и починиоци тих дјела буду кажњени сходно законима и међународним конвенцијама", истиче се у ноти.

Министарство спољних послова Србије користи и ову прилику да Министарству спољних и европских послова Хрватске, како се наводи, понови изразе свог поштовања.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВЕЛИЧАЊЕ УСТАШТВА НЕ ДОПРИНОСИ ПОМИРЕЊУ СРБА И ХРВАТА
ХРВАТСКА ПАРАДОМ ПОРУЧИЛА СРБИМА ДА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ
ВУЧИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" - ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Олуја - Jadovno 1941.