У САРАЈЕВУ И ЗАГРЕБУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У ''ОЛУЈИ''

Колона избјеглих Срба из Хрватске

Колона избјеглих Срба из Хрватске

Удружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из Сарајева, у сарадњи са Центром за жене жртве рата - РОСА Загреб, организоваће у понедјељак, 3. августа, у Сарајеву и Загребу получасовно стајање као знак сјећања на злочине над Србима у војној акцији Хрватске војске под називом "Олуја" 1995. године.

Из УДИК-а је саопштено да получасовна стајања почињу у 11.00 часова и да ће истовремено бити одржана испред зграде Амбасаде Хрватске у Сарајеву и на Тргу Бана Јелачића у Загребу.

Осим тога, стајања представљају мирни протест поводом хрватског државног организованог порицања злочина почињених у акцији "Олуја".

УДИК ће упутити и отворено писмо предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић и још једном позвати на моралну и политичку одговорност према свим грађанима који живе у Хрватској.

Удружење сматра непримјереним став Китаровићеве која у својим говорима отвара питања, те исказује емпатију према бошњачким жртвама злочина у Сребреници, а у истом моменту јасно и гласно се ставља у службу главног протагонисте негирања злочина над Србима у акцији "Олуја".

"Ваше присуство комеморацији у Меморијалном центру `Поточари` изгледа нам као добро прикупљање политичких поена на основу сребреничких жртава у оквиру ЕУ, а најављивање војне параде у Загребу и слављење `Олује` као добијање унутрашњих поена", наводи се у писму.

Истиче се да је равнодушност према почињеном злочину највиши степен окрутности и да је то наставак политике зла која понижава жртве и продубљује јаз међу етничким заједницама у Хрватској, али и носи неповјерење у региону.

"Обраћамо Вам се јавно као најодговорнијој особи Хрватске са захтјевом да јавно проговорите о злочинима Хрватске војске у акцији `Олуја` и да прекинете политику ћутања над српским жртвама ове операције", наводи се у писму.

Подсјећајући да се демократичност једне државе мјери по правима мањина, у УДИК-у тврде да је Хрватска, нажалост, већину својих мањина протјерала или им пак ускратила њихова права, а све је то војном парадом подржала и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

"Уколико будете игнорисали ове апеле и крик за правдом и истином, чините највећи злочин - злочин ћутања", закључује се у писму.

Подсјећа се да је у акцији "Олуја" погинуло и нестало 1.853 Срба, а протјерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Хрватска мора развити нову културу сећања

Фрљић у Ријеци организује контра-Олују

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да није усташа

Олуја - Јадовно 1941