СУМЊИВО ВЈЕШAЊЕ ОПТУЖЕНИКА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Grubori_selo

ЗАГРЕБ, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Саборци Игора Бенете, бившег хрватског специјалца осумњиченог за ратне злочине у Груборима који је пронађен објешен, не вјерују да је он починио самоубиство и од полиције траже да истражи да ли је убијен, пише Јутарњи лист.
Ратни командант елитне јединице хрватских оружаних снага "Лучко" Жељко Сачић те саборци Зоран Радановић и Кристијан Петриц траже да полиција што хитније истражи и разјасни све индиције које упућују на то да се Бенета није објесио
Бенетино тијело пронађено је објешено у шуми Отрића код извора ријеке Зрмање још у априлу и полицији је требало седам мјесеци да га идентификује.
Сачић тврди да је још 1991. тадашњи командант Младен Маркач од свих припадника јединице узео отиске прстију и зуба у случају страдања и отежане идентификације.
"Не могу да вјерујем да за седам мјесеци истраге нису прибјегли класици заснованој на антропометријским параметрима", каже је Сачић.
Тврдећи да Бенета није имао ни трунке депресије, аутоагресије или суицидалних мисли, те да је био ведра и оптимистична особа, Сачић је поновио сумњу да је окончао као жртва убиства, а не да је починио суицид.
Тијело Игора Бенете пронађено је у шумском предјелу Отрића, на локацији Мала Попина, близу фреквентне саобраћајнице. Није јасно зашто је одабрао баш ту локацију као мјесто самоубиства, као ни како је до ње дошао.
Нејасно је и зашто је тијело, као што се наводи у службеној информацији, било тотално непрепознатљиво за идентификацију, с обзиром да је висило на дрвету и није било у води, земљи или мочварном подручју, нити доступно дивљим животињама.
Питање је и зашто полиција није идентификацији приступила упоређивањем отиска зубију, када су већ установили да немају ДНК жртве у својој бази података, пише Јутарњи.
Јутарњи од служби блиских истрази није могао добити ни одговор шта значи службена формулација да је затечен у "атипичном положају објешене особе".
Крајем августа 1995. године, двадесетак дана послије Олује, у малом селу Грубори код Книна мучки је убијено шесторо српских цивила и запаљена већина кућа.Најмлађа жртва рођена је 1950. године, а најстарија 1905. године. Убили су их припадници Специјалне полиције, елитине јединице хрватских оружаних снага.
Умјесто да убице одмах заврше у затвору, замјеник команданта Специјалне полиције Жељко Сачић у договору с ратним гувернером Книна Иваном Чермаком наводно је, према тврдњама свјдока, наредио прикривање злочина.
За Бенетом је била расписана потјерница по налогу Жупанијског суда у Загребу.
Пред Жупанијским судом у Загребу 24. новембра почело је суђење тројици припадника антитерористичке полицијске јединице "Лучко" за ратни злочин у Груборима.
Суђење ће бити настављено 13. децембра, а најављено је испитивање шездесетак сведока.
Истрагом у случају Грубори обухваћени су Берислав Гарић и Жељко Сачић. И док је поступак против Гарића прекинут, против Сачића се истрага води. Одлука да се дио списа у односу на њега раздвоји донесена је јер током истраге није саслушан генерал Младен Маркач, Сачићев ратни комадант.

 

 

Извор: срна