СУД У ЧИКАГУ ОСТАВИО МОГУЋНОСТ НАГОДБЕ ДО 27. СЕПТЕМБРА

Саво Штрбац

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Федерални суд у Чикагу, након што је прихватио тужбу Срба протјераних из Крајине у хрватској акцији "Олуја" који од америчке војне комапније "Л-3 МПРИ" траже одштету од 10,4 милијарде долара, оставио је странама у поступку вријеме за нагодбу до 27. септембра, када ће бити одржано прво рочиште, изјавио је предсједник Центра "Веритас" Саво Штрбац.
"Уколико не буде договора услиједиће велики спор, а ако дође до нагодбе, што није искључено, то би значило исплату мање одштете од тражене", рекао је Штрабац за "Прес" и додао да "Веритас" пружа сву потребну помоћ крајишким Србима који су подигли тужбу.
Према његовим ријечима, адвокати сматрају да ће успјети у нагодби или у пресуди, а како су га обавијестили, пред Федералним судом у Чикагу већ се води један спор против "Л-3 МПРИ", који је у завршној фази и компанија ће га вјероватно изгубити.
Он је појаснио да ће од новца, који очекују избјегли Срби из Крајине, бити направљен фонд.
"Многи ће морати да докажу кога су изгубили током рата, шта им је уништено од некретнина и то доказивање неће бити нимало лако, али ипак у првом плану овдје је истина о рату, јер то би онда утицало на многе ствари у српско-хрватским односима", процјењује Штрбац.
Федерални суд у Чикагу огласио се надлежним и прихватио тужбу Срба протјераних из Крајине у акцији "Олуја" којом од америчке војне комапније "Л-3 МПРИ" траже одштету од 10,4 милијарде долара, односно по 25.000 за сваку од жртава прогона.
Тужбу су поднијели Срби из Чикага, који терете америчку компанију за учешће у геноциду и прогону 200 000 Срба, с обзиром на то да су њени стручњаци обучавали хрватске војнике и омогућили Хрватској набавку оружја.

 

Извор: срна