Стразбур одобрио пљачку Срба

Европски суд одбио Илију Лакобрију из Новог Сада, иако му је конфискована кућа у месту Пировац код Шибеника. Хрвати су 1992, уз сагласност државе, присвојили спорну имовину

Српска имовина у Пировцу код Шибеника прешла у руке Хрвата

Српска имовина у Пировцу код Шибеника прешла у руке Хрвата

ПОШТАНСКО сандуче председника Европског суда за људска права Дина Шпилмана затрпано је писменим обраћањима незадовољних српских грађана и предузећа, чија је имовина остала у Хрватској. Њима хрватски референти у секретаријату Суда, без образложења одбијају представке, па тако Европски суд "аминује" хрватске одлуке да конфискују српску имовину!

Један од оних који се обратио судији Шпилману је и Илија Лакобрија из Новог Сада. Како каже, до сада га ни председник Европског суда, нити било ко из судске администрације није удостојио одговора. Више пута се обраћао госпођи Елици Грделић из секретаријата Суда, са молбом да му напише разлог одбијања - без резултата.

- Мој једини проблем је што сам Србин, који већ 15 година покушава да врати своју имовину у Хрватској. Уредно сам водио спорове пред институцијама Хрватске, иако сам унапред знао да ћу их изгубити - каже Лакобрија.

Он је 1987. купио, у месту Пировац, легалан плац, на њега платио порез и добио грађевинску дозволу. Изградио је кућу и у њој са породицом живео две године, до рата.

- Као Србин, нисам успео да укњижим кућу, нити да добијем употребну дозволу. Почетком 1992. држављани Хрватске, уз сагласност државе, присвојили су све куће чији су власници Срби, па и мој плац и грађевински објекат - каже Лакобрија.

ТРАЖЕ ОРАНИЦЕ И МАШИНЕП

роцене су да потраживања наших грађана који су у Хрватској живели и имали викендице достижу 30 милијарди евра! Избегли Срби траже 600.000 хектара земље, 14 милиона квадратних метара пословног простора, око 980.000 грла крупне стоке и 100.000 пољопривредних машина. Улагања Срба у самодоприносе и деонице процењена су на пет милијарди евра.

Лица која су узурпирала његову имовину, 1997. године, уз помоћ адвоката, државе и општинског суда у Шибенику, добијају правоснажну пресуду "због изостанка тужене стране", којом се њима признаје право власништва над имовином:

- С обзиром на то да је стварни власник, лице од кога сам ја купио парцелу, умро, они туже "невласника", неко сасвим треће лице које нема никакве везе са парцелом. Пошто се то лице не појављује на суду, суд на првом рочишту доноси пресуду, не упуштајући се у проверу идентитета парничних страна и ваљаност тужбеног захтева - констатује Лакобрија.

Ни Европски суд за људска права није се упустио у суштину његове представке, ни у чињеницу да му је имовина отета, већ ју је хрватски референт просто одбио из процедуралних разлога, без објашњења и права на жалбу.


Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

РИСТИЋ: СУД У СТРАЗБУРУ СЕ НЕ БАВИ ИМОВИНОМ СРБА

хоће ли држава икада обештетити србе чије су куће летеле у ...

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у Хрватској вреди ...

УЗУРПИРАНА ИМОВИНА 41.000 СРБА