СРПСКО ТУЖИЛАШТВО У ПОСЈЕДУ ЈОШ ЈЕДНОГ СНИМКА

Bruno Vekaric

БЕОГРАД, 2. МАРТА (СРНА) - Српско Тужилаштво за ратне злочине дошло је до још једног снимка који би могао да расвијетли ко су починиоци злочина убиства деветоро хендикепираних српских цивила у Двору на Уни 1995. године - рекао је Срни замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

"Тужилаштво је дошло до још једног снимка који може да расветли које су јединице учествовале у злочину у Двору на Уни", рекао је Векарић, наводећи да не може да говори о садржају новог снимка, нити извору.

Векарић је навео да српско тужилаштво на основу добијених снимака покушава да утврди које су јединице починиле тај злочин.

Он је навео да и српско тужилаштво посједује извјештају јединице УН, послат дан након масакра у Двору на Уни 1995. године.

"Вечерњи лист" је објавио да се у том извјештају наводи да су чланови данског батаљона видјели егзекуцију пет хендикепираних и старијих људи, коју су починили, како вјерују, припадници Петог корпуса Армије БиХ, али да не може да коментарише тај извјештај.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је раније да се снимци, до којих је Тужилаштво дошло током боравка у Копенхагену 24. и 25. јануара, подударају са исказима свједока, данских војника, који су у то вријеме били у саставу данског батаљона у Двору на Уни.

На тим снимцима се види како војници улазе у Двор на Уни, а датум снимања одговара дану масакра.

У Двору на Уни 8. августа 1995. године је убијено девет хендикепираних особа српске националности, током офанзиве хрватских снага.

О злочину у Двору на Уни поново је почело да се говори када је у априлу прошле године дански лист "БТ" пренио причу бившег припадника снага УН у Хрватској Јана Велендорфа о злочину, која до тада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом свједочењу, дански војници из УН, стационирани у Хрватској у вријеме хрватске акција "Олује", нису реаговали када су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили у школи у Двору на Уни.

Српски медији су објавили да, према наводима свједока и до сада прегледаних видео-снимака, сумња се да су масакр српских цивила у Двору на Уни починиле специјалне јединице под командом Томислава Мерчепа (60), ратног помоћника министра унутрашњих послова Хрватске.

Према опису униформе и ономе што се може видјети на видео-снимцима, такве зелене униформе носили су припадници специјалних јединица под комадом Мерчепа.

Директор "Веритаса" Саво Штрбац је раније рекао Срни да српска страна има доказе да су Двор на Уни већ 7. августа увече држали припадници хрватске војске и да је овај, као и многе злочине у операцији "Олуја", починила једна хрватска јединица приликом чишћења терена, не штедећи никога.

 



Извор: срна