СРАМНО ПРОГЛАШЕЊЕ ГОТОВИНЕ ПОЧАСНИМ ГРАЂАНИНОМ

Анте Готовина

Анте Готовина

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је срамном одлуку одборника загребачке Градске скупштине да прогласе бившег хашког оптуженика генерала Анту Готовину почасним грађанином Загреба.


"Овом одлуком су представници грађана Загреба изразили захвалност генералу Готовини јер је имао значајну улогу у остварењу злочиначког пројекта Фрање Туђмана, чија је суштина била протјеривање Срба и стварање етнички чисте хрватске државе", оцијенио је Линта у писаној изјави. 

Он је подсјетио на то да се хрватска војска посебно истакла у звјерском убијању српских заробљеника и цивила, пљачкању српске имовине, паљењу и рушењу српских кућа, привредних и помоћних објеката током и послије хрватских војних акција, али и у низу градова у Хрватској 1991. и 1992. године. 

Линта је истакао да бројне чињенице показују да хрватска акција "Олуја" није била никаква величанствена војна побједа Хрвата над Србима већ обичан мит. 

"Хрватски генерали и политичари добро знају да су главну улогу у њеној припреми и логистици имали моћни хрватски покровитељи и савезници", навео је Линта. 

Он је подсјетио на то да је хрватска војска имала авио-снимке и детаљне податке о свим положајима и наоружању крајишких Срба, а да су "авиони НАТО-а на почетку акције `Олуја` бомбардовали положаје Срба и уништили радарски центар код Книна". 

"Такође, посебно је важно нагласити да је Хрватска очигледно знала да Србија неће војно помоћи крајишким Србима", навео је Линта. 

Одборници загребачке Градске скупштине прогласили су у четвртак, 10. септембра, пензионисаног хрватског генерала и бившег хашког оптуженика Анту Готовину за почасног грађанина Загреба, прихвативши једногласно такав приједлог градоначелника Милана Бандића. 

Почасним грађанином Загреба већ је раније проглашен генерал Младен Маркач, који је заједно са Готовином у Хагу ослобођен одговорности за ратне злочине током и послије акције "Олуја" 1995. 

Одлуком Градске скупштине Загреб се придружио низу градова који су Анту Готовину и Младена Маркача прогласили почасним грађанима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да није усташа - Jadovno ...

скандалозно именовање готовине и маркача у вијеће ...

Туђманови „Брионски транскрипти” - Ударити Србе да нестану ...

ВРДОЉАК ПРАВИ СЕРИЈУ О ГОТОВИНИ - Jadovno 1941.