СПОМЕН- ОБИЉЕЖЈЕ СTРАДАЛИМ У ИЗБЈЕГЛИЧКОЈ КОЛОНИ

Сводна

НОВИ ГРАД, 5. АВГУСTА (СРНА)- У Сводни код Новог Града данас је откривено спомен-обиљежје страдалим српским цивилима у нападу хрватског авиона на избјегличку колону, док су напуштали Републику Српску Крајину током војно-полицијске акције "Олуја".

 

На мјесту гдје је подигнута спомен-плоча погинуло је шесторо и рањено осам људи. У Сводни претходно је служен парастос у храму Светог Саве.

Директор Документационо-инФормационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да се нада да се у Хрватској ове године последњи пут 5. август обиљежава као празник, јер тешко повјеровати да ће, након уласка ове земље у ЕУ, бити прихваћено славље на дан када је протјерано 220.000 и убијено више од 2.000 Срба.

Он очекује да ће до краја ове години бити правоснажна и хашка пресуда хрватских генаралима Анти Готовини и Младену Маркачу за удружени злочиначки подухват који је за циљ имао присилно и трајно протјеривање Срба.

Према његовим ријечима, "Веритас" очекује да ће поразне резултате хрватске акције "Олуја", односно протјеривање Срба, потврдити и подаци пописа становништва обављеног прошле године у Хрватској. 

"Tи резултати, када буду објављени, показаће да се остварила пројекција (ратног предсједника Хрватске) Фрање Tуђмана, да у укупној популаци земље буде три одсто Срба, што је био његов план за рјешење Срба као `реметилачког Фактора`", рекао је Штрбац.

Штбац каже да је Србија пред Међународним судом правде покренула контратужбу за геноцид против Хрватске, а један од тужбених захтјева је управо да се нареди Хрватској да из Закона о празницима брише данашњи датум.

Он је подсјетио је да су прије двије године инцирали истрагу о погибији цивила у овом мјесту, након чега су га у мају ове године тужиоци и истражиоци Суда БиХ обавијестили да су урадили све што је било у њиховој надлежности. Они су истакли да недостају поједини подаци, које су потом затражили од Хрватске, али их до сада нису добили.

Штрбац наводи да је у августу 1995. године овим просторима пролазила најдужа избјегличка колона након Другог свјетског рата. 

Обиљежавање 17. годишњице егзодуса Срба из Републике Српске Крајине у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" почело је парастосом у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, а затим су окупљени запалили свијеће на мосту на ријеци Уни, преко којег је избјегличка колона прешла у Републику Српску.

Делегације су положиле вијенце и прислужиле свијеће код спомен обиљежја подигнутог у Tуњици код Новог Града за цивиле страдале у нападу регуларне 
Хрватске војске на западнокрајишке општине у септембру 1995. године.

У акцији "Олуја", од 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине, убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.
У наставку акције у БиХ, у операцији "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

 

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Обиљежавање 17. годишњице егзодуса Срба из Крајине од 3. до 7. августа 2012