СКАНДАЛОЗНА НАЈАВА ВОЈНЕ ПАРАДЕ ПОВОДОМ "ОЛУЈЕ"

БЕОГРАД, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта оцијенио је као скандалозну чињеницу да Хрватска намјерава да наредне године организује војну параду поводом 20 година од акције "Олује" и тако прослави највеће етничко чишћење у Европи након Другог свјетског рата.

"Уколико су тачне изјаве хрватских званичника да су темељи хрватске државе створени у антифашистичкој борби, онда ће Хрватска да организује војну параду сљедећег 9. маја, када ће бити обиљежено 70 година од побједе над фашизмом, а не 5. августа, када се слави протјеривање Срба", саопштио је Линта. 

Он је апеловао да САД, ЕУ, ОЕБС и Савјет Европе упуте јасан захтјев Хрватској да престане славити "Олују", као и да казни починиоце злочина, да исплати накнаду штете породицама жртава, обиљежи мјеста страдања Срба, да обезбиједи услове за одржив повратак протјераних Срба и поштује њихова људска и грађанска права. 

Линта је при том нагласио да масовна убиства српских цивила и ратних заробљеника, те систематска пљачка и уништавање њихове имовине недвосмислено показују да акција "Олуја" није била никаква "ослободилачка акција", како је Хрвати приказују. 

"Олуја` није била никаква ослободилачка акција, већ удружени злочиначки подухват с циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба", поручио је Линта.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Хрватска није заслужила да буде члан ЕУ

ХРВАТСКА ДА ОСНУЈЕ ФОНД ЗА ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЖРТАВА

Хрватска власт изједначава жртве и злочинце

Линта тражи да се поштује закон о правима мањина