Сјећање на Србе страдале на Петровачкој цести (ВИДЕО)

На јучерашњи дан прије 18 година, 7. августа 1995. године, хрватска авијација бомбардовала је колону српских избјеглица , која је бјежала пред хрватском војском у акцији "Олуја". Колона се кретала из правца Доњег Лапца према Босанском Петровцу.

У бомбардовању је смртно страдало девет Срба , од чега четворо дјеце, а педесет избјеглица је рањено. У знак сјећања на ове жртве код Спомен крста у Бравску служен је помен и запаљене су свијеће. И ове године окупили су се преживјели учесници овог погрома, те родбина и пријатељи страдалих. Иако је МУП РС 2010. године поднио извјештај против два пилота и три официја војске Хрватске, оптужнице против починилаца никада нису подигнуте.

 

У овом стравичном злочину погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/ дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/, рођен у Хан Колима код Бањалуке и његов син Дарко /1982/, рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца. 

 

Извор: РТРС

 

Везане вијести: 

ОЛУЈА