САСЛУШАНИ СВЈЕДОЦИ О СВИРЕПОМ УБИСТВУ СРПСКИХ ЦИВИЛА

Олуја-Хрватски злочини у двору

ДВОР, БЕОГРАД, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Tужилаштво за ратне злочине Србије и Државно тужилаштво Хрватске саслушали су свједоке који имају сазнања о свирепом убиству српских цивила у хрватском мјесту Двор, почињеном 8. августа 1995. године.

 

Обруч се све више стеже око одговорних за ликвидирање девет инвалида, којим је на крајње нехуман начин пресуђено у локалној школи, у тадашњем Двору на Уни, дан након службеног завршетка операције "Олуја", пишу "Независне новине". 

Убијени су, углавном, недужни старци, и то пред очима припадника УН, чији је камп био у близини, а за тај злочин још нико није одговарао.

"Вјерујемо да ћемо, на основу темељних истрага у региону, у што скоријем периоду открити починиоце. Ради се о тешком злочину над хендикепираним, немоћним људима, који вапи за одговорима и управо зато је важно да нас квалитетне инФормације, снимци, изјаве свједока до којих смо успјели да дођемо, што прије доведу до правде за жртве", речено је "Независним" у Tужилаштву за ратне злочине Србије.

У тој правосудној институцији потврђено је да иза стравичног масакра не стоји јединица "Црне мамбе", док је директор Документационо-инФормационог центра "Веритас" Саво Штрбац раније рекао да је униФорме какве су виђене на злочинцима имала хрватска специјална полиција и да има још доказа који упућују на њих.

У БиХ за сада нису идентиФиковани свједоци, истичу у Tужилаштву за ратне злочине Србије и кажу да су у тој земљи саслушани сви свједоци који су до сада идентиФиковани, а да су њихове колеге из Хрватске испитале свједоке у Хрватској.

Зна се да је цивиле побило више маскираних мушкараца, што су објелоданили дански војници, који су са осталим припадницима УН гледали, али нису спријечили крвопролиће. 

Војници из Данске су српским и хрватским тужиоцима прије неколико мјесеци испричали оно што су видјели тог "црног" 8. августа 1995. године.

У Организацији породица погинулих и несталих цивила и бораца Републике Српске захтијевају да злочинци што прије буду доведени пред лице правде. 

"Свака вијест је позитивна ако је у питању процесуирање ратних злочина, али ја питам Tужилаштво за ратне злочине Србије - шта је радило уназад 17 година", рекао је предсједник Организације Недељко Митровић.

У Двору на Уни убијено је девет хендикепираних Срба, а починиоци још нису откривени.

Цивиле је побило више маскираних мушкараца, што су објелоданили дански војници, који су са осталим припадницима УН гледали злочин. Очевици масакра, који је трајао око 15 минута, тврде да су убице имале "калашњикове" и да су школи пришле преко поља. 

Душевни болесници сахрањени су или на гробљу у Двору или у Петрињи, одакле су родом.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png