РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ПОСЛИЈЕ "ОЛУЈЕ" ОСТАЛА ПУСТА

Парастос код спомен-крста у Бравском код Босанског Петровца
Парастос код спомен-крста у Бравском код Босанског Петровца

Хрватска нема разлога да слави "Олују" јер је послије те акције Република Српска Крајина остала пуста, а још је тужније што су том приликом почињени страшни злочини над Србима, рекао је начелник општине Доњи Лапац у Хрватској Илија Обрадовић.

Обрадовић је данас присуствовао парастосу код спомен-крста у Бравском код Босанском Петровца гдје је хрватска авијација бомбрадовала колону српских избјеглица које су се повлачиле из Републике Српске Крајине.

Обрадовић је рекао да је и он био у колони која се тада налазила на овом путу код Босанског Петровца.

Наводећи да се Срби враћају у Доњи Лапац, али да је углавном ријеч о старијим људима, Обрадовић је рекао да Срби у Доњем Лапцу тешко живе јер немају запослења у руралним подручјима и да се њихова егзистенција заснива на пољопривреди.

Замјеник личко-сењског жупана Никола Лалић рекао је да је и он био у избјегличкој колони код Босанског Петровца и видио када су је хрватски авиони бомбардовали.

Лалић сматра да се Хрватска мора суочити са ратном прошлошћу, признати почињене злочине над Србима и настојати да одговорни буду процесуирани.

Он је навео да је у Личко-сењској жупанији, према попису становништва из 1991. године, живјело 38.000 Срба, а да их данас на том простору живи 6.948.

"Чињеница је да је на простору ове жупаније извршено етничко чишћење Срба, а то потврђују и ови статистички подаци", истакао је Лалић.

Он је додао да Хрватска не треба да бјежи од ових чињеница без обзира звала то етничким чишћењем или другачије јер на овом подручју нема људи, а тамо гдје их нема, онда ни држава нема будућности.

Предсједник Удружења породица убијених, несталих и заточених у Хрватској Марица Шеатовић рекла је да се ово удружење залаже за мир и толернацију међу људима и да се признају све жртве рата, без обзира на њихову националност.

Начелник општине Дринић Драго Ковачевић рекао је да треба радити на томе да се овакав злочин над цивилним становништвом никада више не понови, те да Хрватска осуди и процесуира одговорне за злочине над Србима у "Олуји".

Код спомен-крста у мјесту Бравско код Босанског Петровца данас је завршено обиљежавање 20 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине, које је организовао Документационо-информациони центар "Вертис".

На мјесту Бравско, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг-21" бомбардовао је 7. августа 1995. године избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине.

Тада је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док је на десетине рањено.

Погинули су Даринка Дрча (1927) и њени унуци Јовица Дрча (1989) и Мирјана Дубајић (1974), сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка (1984) и Жарко (1986) дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић (1951) рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко (1982) рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу, те Бранко Стјеља (1923) и његов син Мирко (1961) из Надина код Бенковца.

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" на бившу Републику Српску Крајину, која је почела 4. августа 1995. године, протјерано је 250.000 Срба, а 2.000 их је погинуло и нестало.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ВАЖНО ЈЕ ПАМТИТИ, АЛИ НЕ ЗЛОПАМТИТИ

ВЕЛИЧАЊЕ УСТАШТВА НЕ ДОПРИНОСИ ПОМИРЕЊУ СРБА И ХРВАТА

ВУЧИЋ: АКЦИЈА "ОЛУЈА" - ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Олуја - Jadovno 1941.