Радомир Смиљанић: Југославију није срушио рат

Да ли ће икада неко у ЕУ, у тој Европи, која толико поштује право на сопственост, и поготово право на животну сигурност, подићи глас и организовати комисију, комитет, одбор, било шта, да се бар приближно потврде чињенице и да то на крају Хрватска и плати

 Радомир Смиљанић

Радомир Смиљанић

СА задовољством сам прочитао пре извесног времена, у овој рубрици "Вечерњих новости", напис нашег познатог стручњака, социолога проф. др Зорана Аврамовића, под насловом "'Агресија' или прогон Срба".

Апсолутно се, као и велика већина људи, слажем да је у питању био прогон Срба приликом такозване хрватске војне акције "Олуја" (Ројтерс је назвао ту акцију "Офанзива на српске цивиле"). Међутим, не може се у ствари то често разводњавати тумачењем да се ради о грађанском рату, који је Југославију бацио у пламен.

Сам Туђман, врховник сецесионистичких Хрвата, творац, како је он говорио, најдемократскије демокрације у Европи, рекао је на јавном митингу пред стотинама хиљада људи у Загребу следеће: "Ми Хрвати смо морали започет овај рат, да га нисмо започели и водили, никада не бисмо имали нашу државу Хрватску, признату у свијету!"

Друга изјава "врховника" Туђмана такође је карактеристична, и она је као, што би Хрвати рекли, сликопис, то значи и телевизијски и говорни део његовог излагања, одаслана у Хаг. Рекао је током "Олује": "Ударићемо тако тврдо да Срби морају практично нестати!" Значи да се овде ипак ради о прогону, руку под руку са агресијом, како и гласи наслов проф. др Аврамовића тј. његовог текста објављеног у овој рубрици.

Имамо још карактеристичних изјава са те "олујне" стране - на пример: Стипе Месић, тада десна рука Туђмана, касније изјављује у ударном хрватском ТВ дневнику, а ту изјаву су пренели још неки медији, следеће: "Особно сам присуствовао када су тијеком 'Олује' Туђману реферирали: српска села палимо у три смјене!"

Наравно, ако се данима, недељама, месецима српска села пале у три смене, а о томе постоји извештај госпође Елизабете Рен, специјалног изасланика УН, онда је сасвим близу коректности и тачности процена изгнаника Срба из Хрватске, да је уништено преко 30.000 српских домова, истовремено деложирано је преко 40.000 станова из којих су у Хрватској избачени Срби, отето преко 40.000 локала у поседу Срба, као и 63.000 хектара српске обрадиве земље и шума. О преко 2.000 погинулих и преко 250.000 прогнаних Срба тек треба да се такође изврше анализе. Да ли ће икада неко у ЕУ, у тој Европи, која толико поштује право на сопственост, и поготово право на животну сигурност, подићи глас и организовати комисију, комитет, одбор, било шта, да се бар приближно потврде ове чињенице и да то на крају Хрватска и плати. Јер, Американци врло лепо кажу, веома важна ствар у економским односима, па и међуљудским је: Тхе билл (рачун). Надамо се да ће доћи и то време. А ако Хрватска не буде у могућности да све то одједном исплати, онда се могу наћи разни аранжмани да се невољницима, прогнаницима и жртвама све то надокнади у етапама или разним, другим економским или сличним односима.

Овде не смемо заборавити ни она два текста која су такође објављена само у "Вечерњим новостима" познатог хрватског књижевника и социолога Анте Лежаје, који је смогао храбрости да објави позамашну књигу са насловом "Књигоцид". Ради се о чињеници, како тврди Лежаја, на основу својих исцрпних истраживања, да је од Туђмана до данас у Хрватској уништено око три милиона књига које су на ћирилици, које су објављене од српских издавача и чији су аутори Срби. Тужно и јадно је да Хрвати неће више моћи читати свог најомиљенијег писца Мому Капора, затим, најдивнију књигу по Крлежи, Бранка Ћопића "Башта сљезове боје" и даље да не набрајам... Ипак, на све то ми налазимо у напису господина проф. др Зорана Аврамовића који сам већ споменуо, да се у Хрватској спроводи један метод, рекао бих, скривеног линча од уништења ћирилице, до уништења културе једног народа итд., а то је флагрантни доказ да се ради о геноцидним намерама и испољавањима.

Знате, и Хитлер је тај монструм, (превео сам његово најважније дело "Мајн камф" у коме се исказује чињеница да је наредио ону монструозну паљевину књига - спаљено је два камиона књига) јер је уврштен у оне зликовце који нису штедели ни културу неких народа. А сам је тврдио да "један народ не можете уништити ако му не уништите културу".

Тиме је све речено...

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:
Позадина регионалног „помирења“ – Пише Драгомир Анђелковић

Битанга Чомски - Jadovno 1941.

Дарко Худелист: Улога Ватикана у распаду Југославије - Jadovno ...

Тито: Распад ће почети на Косову и у Хрватској - Jadovno 1941.

Mirko Rapaić: ZAVJERA HRVATSKIH KOMUNISTA PROTIV SRBA ...

писмо англисте британском амбасадору: ваша земља нема ...

Олуја - Јадовно 1941.