Пусић: Прослава годишњице Олује није славље страдања људи

Избјегличка колона Срба из Крајине

Избјегличка колона Срба из Крајине

ЗАГРЕБ - Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је јуче да су у завршници рата у Хрватској страдали многи хрватски Срби, али да прослава годишњице Олује није слављење страдања људи, него дана кад је, како је рекла, коначно поражена злочиначка политика тадашњег српског вође Слободана Милошевића.

Министарка Пусић је то изјавила реагујући на одлуку српске владе да 5. август почне да обележава као дан сећања на страдале и прогнане Србе, као што се обележава Видовдан и Дан пробоја логораша из усташког логора Јасеновац, преноси Хина.

„Нико не слави страдање људи чега је било у завршетку свих ратова па тако и овог. Све невине жртве ратова на територији бивше Југославије, које је све редом започела политика Слободана Милошевића, заслужују жаљење, саучешће и поштовање, али злочиначка Милошевићева политика која је почела рат 5. августа 1995. у Хрватској је дефинитивно поражена и окончана”, рекла је Пусић.

Према њеним речима, цињеница је да су у завршници рата, који је Милошевић водио у Хрватској, страдали и многи хрватски и босанско-херцеговачки Срби.

„Жртве су, нажалост, саставни део сваког рата”, наводи се у изјави и понавља да је тај рат почела тадашња Србија.

„Сваки је изгубљени живот трагедија, а Милошевићево започињање тих ратова је злочин”, рекла је Пусић наглашавајући да то треба рећи, а не „потпиривати нетрпељивост” међу народима.

„И ми бисмо данас могли да говоримо о маси српских злочина над Хрватима и Бошњацима, али говоримо о злочинима политике Слободана Милошевића. Разлог таквог нашег става је разумевање да данашња политика треба да отвори простор слободе, шанси и отворености према будућности новим генерацијама и даље потпиривати нетрпељивости међу народима није само понављање злочина из прошлости већ и загађивање будућности”, додала је хрватска министарка спољних послова.

Она сматра да би сви требало да поштују чињеницу да је Хрватска 5. августа 1995. поново уједињена након вишегодишње окупације и да је то дан када је Хрватска, која је четири године била пресечена и окупирана Милошевићевом војском и милицијама, подвукла је. поновно ујединила своју територију.

„То је омогућило завршетак рата и то је оно што Хрватска слави и што би сви требало да поштују”, рекла је Пусић.

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести:

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олује“ у Београду - Jadovno 1941.

А. Вулин: Срби у "Олуји" бјежали пред усташким генералом ...

Крајина је била играчка етничких чиштача

страдање српске православне цркве у хрватској у акцијама

Олуја - Јадовно 1941.