ПРОЦЕС ПРОТИВ ФИРМЕ "МПРИ" БИЋЕ НАСТАВЉЕН

ЧИКАГО, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Сабора крајишких Срба из Чикага Богдан Кљаић најавио је за 22. октобар статусни претрес у случају тужбе крајишких Срба против војне консултантске фирме "МПРИ" из САД.

Кљаић је за Срну појаснио да је амерички савезни суд у Чикагу одбио захтјев крајишких Срба у тачки један - да се суди према међународном праву, али је дозволио да се процес настави према америчком закону. 

"Статусни претрес је заказан за 22. октобар, гдје морају да присуствују све стране у поступку. Дакле, разлог за жалбу има `МПРИ`, а не Сабор крајишких Срба", истакао је Кљаић. 

Поједини медији пренијели су недавно да је амерички савезни суд у Чикагу донио одлуку да пред америчким правосуђем не може бити покренут случај по тужби против војне консултантске фирме "МПРИ" из САД да је обучавала и опремала хрватске снаге током акције "Олуја". 

Судија Џон Ли донио је одлуку да нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коју је 2010. године поднијела група српских држављана у име свих Срба из Крајине, а у којој се тврди да је "МПРИ" израдила план, обучила и припремила хрватске снаге за операцију "Олуја". 

Судија је подржао тврдње подносилаца тужбе да је било удруживања ради незаконитог уласка у власништво и нелегално присвајање имовине. 

"Хрватске снаге су, наводно, систематски пљачкале и уништавале српске куће, фирме, усјеве и стоку у региону Крајине, укључујући и оне у власништву подносилаца тужбе. Многе од ових кућа присвојила је хрватска војска", навео је Ли. 

Подносиоци тужбе потражују одштету од 10,4 милијарде долара, уз камате од 1995. године. 

У тужби се наводи да су хрватски лидери поручили "МПРИ" да желе да "уклоне Србе са своје територије". 

Према наводима у тужби, планирање операције извршено је у сједишту компаније у Вирџинији и у Хрватској. 

"Операција `Олуја` резултирала је највећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега је од 300.000 до 350.000 побјегло из Крајине", наглашава се у тужби. 

Подносиоци тужбе истичу "да није познато да ли је особље `МПРИ` учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да је познато да је та фирма обезбиједила начин да се геноцид деси".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Тајне хрватске архиве крију истину о улози фирме "МПРИ"

НИЈЕ КРАЈ ПРАВНЕ БОРБЕ

Војно учешће САД у нападу на Републику Српску Крајину 1995. године

Срби туже Американце због "Олује"