ПРИЈЕ "ДАНА СЈЕЋАЊА" ОСУДИТИ ЗЛОЧИНЦЕ

Спомен крст побијеним Србима у Вариводама

Спомен крст побијеним Србима у Вариводама

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да Србима не треба хрватски "дан сјећања" на српске жртве док не открију и осуде починиоце масовних убистава и злостављања српских цивила и заробљених војника, као и док не надокнаде штету за изгубљене људске животе и опљачкану и отету имовину.

Штрбац је оцијенио да приједлог хрватског адвоката Луке Мишетића да се 28. септембар обиљежава као дан сјећања на српске жртве, крије намјеру да се пажња јавности што више скрене са "Олује", а жртве минимализују.

Он је истакао да се суштина приједлога крије у изјави Мишетића, који је бранио Анту Готовину пред Хашким трибуналом, да је потребно да "хрватски врх призна бол који Срби осјећају због злочина почињених након операције `Олуја`".

"Порука је потпуно јасна. Величанствену `побједу` не смију им засјенити убиства `тамо неких Срба`, без обзира колико их је. Зато ће им удијелити један дан за сјећање на њихове жртве, што даље од њиховог дана побједе и домовинске захвалности - то боље", рекао је Штрбац за "Вечерње новости".

Он је нагласио да ће на тај начин Хрвати глумити да им је жао српских жртава, а Срби ће, "наивни какви јесу, поново загристи удицу" и пустиће их да поново славе, "пожељно, уз Томпсонов поздрав `за дом спремни`, највећу побједу у својој повјести".

"Браћо Срби, не насједајте на декларисане домољубе, попут адвоката Мишетића. Не треба нам њихов `дан сјећања` на наше жртве све док не открију и осуде починиоце масовних убистава и психичких и физичких поврјеђивања српских цивила и заробљених војника и док нам не надокнаде штету за изгубљене људске животе и опљачкану и отету имовину", рекао је Штрбац.

Он је упозорио да Срби не смију да дозволе да Хрвати мирне савјести славе дан када су их Хрвати "етнички очистили" и протјерали са вијековних огњишта.

Штрбац је подсјетио да је за Србе 28. септембар 1995. године изузетно болан и тежак дан јер је на тај дан готово два мјесеца након "Олује" у книнском селу Вариводе убијено девет мјештана српске националности и указао на поражавајућу чињеницу да је свих шест оптужених за тај злочин ослобођено оптужнице.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОДУСТАТИ ОД ЛАЖНЕ ТЕЗЕ ДА СУ СРБИ БИЛИ АГРЕСОРИ

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА ПОСЛИЈЕ "ОЛУЈЕ" ОСТАЛА ПУСТА

ХРВАТСКА ПАРАДОМ ПОРУЧИЛА СРБИМА ДА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ

Олуја - Jadovno 1941.